понедељак, мај 27, 2024

Osmani: Podnošenje zahteva za članstvo Kosova u EU istorijski korak

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 14. decembra 2022. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani nazvala je istorijskim korakom današnje potpisivanje zahteva Kosova za prijem u članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Osmani, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca zajedno su potpisali zahtev za članstvo u EU.

“Danas je istorijski dan i istorijski trenutak jer je 14. decembar značajan datum u modernoj istoriji Republike Kosovo jer njime obeležavamo osnivanje naše vojske i podnošenje zahteva za članstvo u EU. Za Kosovo i njegove građane nikada nije postojala druga alternativa. Ovaj čin je posvećen svim građanima naše zemlje, ali pre svega ovaj trenutak posvećen je svakom detetu, ženi i čoveku Kosova”, kazala je ona.

Kurti: Prvi krak…

Aljbin Kurti (Foto: Beta)

Kurti je nakon potpisivanja aplikacije rekao da je ovim preduzet prvi korak ka ostvarivanju težnji i neraskidivog zalaganja našeg naroda za mir, slobodu, jednakost i pravdu, naše jasne evropske i evroatlantske orijentacije i društvenog i političkog konsenzusa da je budućnost naše zemlje u EU.

Kurti je najavio da će aplikacija biti predata predsedavajućem EU, Češkoj u Pragu.

Kosovo zaslužuje da postane zemlja kandidat u Evropskoj uniji, rekao je predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca. “Danas je važan dan za Kosovo. Okupili smo se sa velikim ponosom i posvećenošću da potpišemo pismo zahteva za članstvo u EU”, rekao je Konjufca.