среда, мај 29, 2024

Udruženje građana “Levica” protiv transformacije PTT Srbije i EPS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. decembra 2022. – Udruženje građana “Levica” izražava zabrinutost zbog najava o transformaciji Pošte Srbije i EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, što je nesumnjivo korak prema delimičnoj ili potpunoj privatizaciji ova dva državna preduzeća.

Imamo dužnost da upozorimo građane od posledica koje će uslediti kada naša elektroprivreda počne da posluje u skladu sa tržišnim principima, gde će interesi prihoda biti iznad interesa potrošača, odnosno svih nas, navodi Levica u saopštenju za medije. “Cene energenata za potrošače će beležiti rast u skladu sa globalnim trendovima, stopa energetskog siromaštva se neće smanjivati a mogućnost za pristup struji se dodatno otežava”.

Struja je zajedno sa vodom i hranom resurs oko kojeg će se voditi ratovi u budućnosti i to su procene velikog broja međunarodnih stručnjaka i naučnika, kao i resurs od kojeg već sada zavisi nacionalna sigurnost. Treba imati u vidu da su geopolitičke okolnosti nepredvidljive i da bi sasvim prirodno bilo da sačuvamo svoje resurse i samim tim društveni i nacionalni interes.

Vlast treba momentalno da odustane od namere da privatizuje Poštu Srbije i EPS, te da napravi plan reformi u korist profesionalnog upravljanja u javnom interesu, pošto ovim pristupom predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić po ko zna koji put stavlja do znanja da nema ni volje ni želje da se bavi radom za opšte dobro, stoji u saopštenju ovog udruženja.

D. B.