петак, јун 21, 2024

Osmani: NATO je sudbina Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 27. maja 2024. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je “NATO sudbina Kosova” i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana “obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije”.

Na današnjem sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji većina država glasala je za unapređenje statusa Kosova od posmatrača u pridruženog člana. Jedna država je bila protiv, a 14 uzdržano.

“Zahvalna sam svim poslanicima Parlamentarne skupštine NATO koji su (na zasedanju u Sofiji) glasali za unapređenje statusa Kosova za pridruženog člana. (…) Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da unapredimo naš put ka članstvu u NATO”, napisala je Osmani na platformi Iks.

Parlamentarna skupština NATO je veza NATO-a i parlamenata država-članica. Čini je 281 delegat iz 32 države-članice NATO-a i delegati devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje i osam parlamentarnih delegacija-posmatrača.

Pridruženi članovi su i Srbija i Bosna i Hercegovina. Članovi s tim statusom mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke, mogu biti specijalni izvestioci udruženi u odbore gde predstavljaju svoje viđenje u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO-a. Međutim, nemaju pravo da glasaju, niti doprinose budžetu.