петак, јун 21, 2024

Ejup Maćedonci: Kosovo na korak od punopravnog članstva u NATO

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 27. maja 2024. (Beta) – Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci ocenio je povodom današnje odluke Parlamentarne skupštine NATO da Kosovu odobri status pridruženog člana da je Kosovo sada na korak od punopravnog članstva u NATO.

“Od sada će Kosovo imati pravo da predlaže i komentariše bilo koji proces ili dokument kojim se bavi Skupština NATO. Ovom odlukom Kosovo je samo na korak od punopravnog članstva u NATO, što će svakako uticati na stabilizaciju Balkana”, napisao je Maćedonci na Fejsbuku.

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od NATO, ali služi kao važna veza između NATO i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz 32 zemlje članice NATO. Pored njih, u aktivnostima PS NATO učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.