недеља, мај 19, 2024

Osmani: Kosovo ispunilo uslove za članstvo u SE

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 27. marta 2024. (Beta) –  Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo preduzelo sve neophodne korake za članstvo u Savetu Evrope (SE), a da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza koju će Priština ispuniti nakon prijema u tu organizaciju.

Posle konferencije koju su organizovali prištinski i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije NATO na Kosovu, Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo “posvećenost” uspostavljanju ZSO, kroz skupštinsku ratifikaciju Briselskog sporazuma iz 2013. godine kao i Osnovnog sporazuma iz februara 2023. godine.

“Ne zaboravimo da je puna posvećenost uspostavljanju Asocijacije opština sa srpskom većinom data 2013. kroz ratifikaciju ali je to ponovljeno u poslednjem sporazumu, Osnovnom sporazumu od 27. februara 2023. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već Osnovnog sporazuma iz 2023. koji je prihvatila kosovska delegacija i koja kao što svi znate uključuje obavezu osnivanja Asocijacije”, rekla je Osmani u Prištini i dodala da se formiranje ZSO ne traži od Kosova pre prijema u Savet Evrope.

Ona je kazala da je tražila da se u pismu, koje je zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom uputili izvestiocu za Kosovo u SE Dori Bakojani, uvrsti deo gde se naglašava da se svaka obaveza Kosova sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonima i presudama Ustavnog suda Kosova.

Osmani je dodala da očekuje da će izveštaj o Kosovu biti prihvaćen na današnjem sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope.

“Izveštaj je već pozitivan, sadržaj izveštaja već preporučuje da Kosovo postane punopravni član Saveta Evrope sa jednakim pravima. Ono što će se danas desiti je procedura, to je vanredni sastanak odbora koji je pozvan da odobri ovaj izveštaj i onda to ide u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope”, rekla je Osmani.