петак, јул 19, 2024

PSG: Utvrditi krivičnu odgovornost za proneveru novca Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. mart 2024. – Novo istraživanje BIRN-a pokazuje na koji način je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju 2021. godine isplatilo mreži fantomskih organizacija pet miliona evra. Udruženja bi dobila novac za projekte prevencije vršnjačkog nasilja i socijalne zaštite, većinu aktivnosti ne bi uradili, a na kraju bi lažirali izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji. Komisija Ministarstva je usvajala ove izveštaje, bez obzira na evidentne nepravilnosti.

Potrebno je da se odmah utvrdi krivična odgovornost svih lica koja su učestvovala u proneveri novca, jer je jasno da je ovo organizovala Srpska napredna stranka, što možemo videti po tome što je jedan od korisnika bio i zaposlen u opštini Voždovac. Građanima moraju odgovoriti na pitanje zašto je novac, koji je određen za prevenciju vršnjačkog nasilja, završio u džepovima partijskih kadrova?“, navodi Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Banjac je dodala da nadležni moraju da snose posledice: “Pored odgovornosti ministra iz 2021. godine Ratka Dmitrovića, potrebno je da i ministarka iz prethodne vlade (2022-2024) Darija Kisić Tepavčević, bude ispitana da li je bila upoznata sa ovim dešavanjima i da li se sa njima nastavilo nakon što je ona preuzela funkciju.”

“Očigledno je da se vlast putem različitih fantomskih organizacija bavi proneverom novca, umesto da radi na sprečavanju vršnjačkog nasilja u školama. U atmosferi sveopšteg nasilja, gde nam deca nose noževe u školskim rančevima, pojedinci iz vlasti koriste svaku priliku da se bogate. Na žalost nakon svih ovih godina shvatili smo da je ovo manir Srpske napredne stranke i bez njihove smene ne možemo očekivati bilo kakve promene u društvu, navodi Jelena Banjac u saopštenju za medije.