среда, мај 29, 2024

Opozicija iz RS podnela krivične prijave za izbornu krađu, prvi na listi Milorad Dodik

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 18. oktobra 2022. (Beta) – Predsednici opozicionih stranaka iz Republike Srpske danas su Tužilaštvu BiH predali krivičnu prijavu protiv nekoliko stotina osoba, za koje smatraju da su na opštim izborima 2. oktobra učestvovali u izbornoj krađi.

Prvooptuženi je Milorad Dodik, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)”, rekao je novinarima u Sarajevu predsednik Partije demokratsog progresa (PDP) Branislav Borenović.

On je dodao da se među prijavljenima nalaze članovi ostalih vladajućih stranaka u RS, više od stotinu predsednika biračkih odbora, koji su na tu poziciju imenovani ispred SNSD-a, kao i pojedinci potpuno nepoznati javnosti.

Borenović je naglasio da su uz prijavu Tužilaštvu BiH dostavili i nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koji, kako je naveo, potvrdjuju da se radi o krivičnom delu izborne kradje, ali i organizovanog kriminala. “Očekujemo da Tužilaštvo BiH reaguje i da ispita ove ozbiljne navode koje smo predali. Jedan deo prijava smo ranije uputili i tužilaštvima u RS, zbog povrede tajnosti glasanja, uništavanja glasačkih listića”, kazao je Borenović.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je ovo “ozbiljan trenutak za celo društvo” i da veruje u “brzu i energičnu akciju” pravosuđa i procesuiranje velikog broja ljudi. “Radi se o organizovanom kriminalu i neviđenoj krađi. U Doboju je jasno da se radi o oko 1.500 ukradenih glasova. Radilo se organizovano. Nisu samo pravosuđe i Centralna izborna komisija BiH (CI) na ispitu, već cijelo društvo”, kazao je Šarović.

Ocenio je da se ne može očekivati da “neko ko je krađom došao na vlast bude pošten tokom vršenja te vlasti u naredne četiri godine”. “Sve opcije su otvorene. Ako se kralo na ovom nivou (za predsednika RS), onda treba prebrojati glasove na svim nivoima vlasti. Suštinski je važno da konačno završimo sa tamnom stranom funkcionisanja našeg društva”, zaključio je Šarović.

Predsednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je kritikovao rad Tužilaštva BiH. “Ova zgrada iza nas je ‘protočni bojler’, u kome se ciklično podnose prijave, a one završe u ladici. Ako ne bude konstantnog pritiska, tako će biti i ovoga puta”, ocenio je on.

Opozicija u RS od 2. oktobra, kada su održani opšti izbori u BiH, tvrdi da se na njima desila “izborna karđa” i “prekrajanje volje naroda”. Na zahtev opozicije CIK je donela odluku o ponovnom brojanju glasova za predsednika RS, zbog čega je SNSD protiv nje podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, navodeći da se radi o nezakonitoj odluci.

SNSD tvrdi da su oni pobednici na svim nivoima izbora – za parlamenta RS i BIH, predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.