недеља, мај 26, 2024

Olenik: Nećemo glasati za vladu zato što se u ekspozeu ne pominje Vojvodina i zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. oktobra 2022. (Beta) – Šef poslaničke grupe “Evropski regioni” Aleksandar Olenik izjavio je danas da njeni članovi neće glasati za sastav nove Vlade Srbije koji je predložila Ana Brnabić, navodeći kao razlog što u ekspozeu mandatarke nije pominjana Vojvodina, kao i zbog politike neuvođenja sankcija Rusiji iako je Srbija na putu za članstvo u Evropskoj uniji i ima obavezu usklađivanja spoljnje politike sa EU.

Olenik je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se na takav način obraća medijima i javnosti jer mu juče na sednici skupštine, kao šefu poslaničke grupe, nije bilo dozvoljeno da se obrati.

“Ono što se odmah vidi, Vojvodina (u ekspozeu Ane Brnabić) nijednog trenutka nije pomenuta, nijednom rečju, nizašta”, rekao je Olenik i dodao da u isto vreme Vojvodina puni trećinu republičkog budžeta i u njoj živi tećina gradjana Srbije.

Dodao je da od nove vlade očekuje nastavak politike stare vlade, u čemu je “ključna reč kontinuitet”, odnosno da će biti “nastavljeno demontiranje pruga u Vojvodini”, da 700.000 građana nema čistu pijaću vodu, da se dovode prljave tehnologije a da subvencije poljoprivrednicima “budu deset puta manje nego u okruženju”.

“Ništa se neće promeniti u novoj vladi, i dalje će spoljnja politika biti kao kada se gurne glava u pesak i pravićemo se da ne znamo šta se dešava oko nas. Osam meseci traje varvarska agresija (Rusije) na Ukrajinu, mi sankcije nismo uveli. Imamo energetski sporazum sa Rusijom a dizel je 220 dinara, dok je u okruženju ta cena oko 190 dinara iako nemaju energetski sporazum sa Rusijom”, rekao je Olenik.

Istakao je da politika neuvođenja sankcija Rusiji “nije u korist ni građana, ni Evrope”, već da je u pitanju “lična korist ostanka na vlasti”. Na pitanje da li će ta poslanička grupa opstati nakon odlaska Tomislava Žigmanova, posle čega su ostala četiri člana, Olenik je rekao da će se potruditi “da ih bude pet iz opozicije, a ako ih ne bude neće biti ni poslaničke grupe”.