понедељак, јул 22, 2024

Olaf Šolc položio zakletvu

Slične objave

Podeli

BERLIN, 8. decembra 2021. (Beta-AFP) – Novi nemački kancelar Olaf Šolc položio je danas zakletvu pred poslanicima Bundestaga, koji su ga prethodno izabrali na mesto šefa vlade.

Socijaldemokrata Šolc koji je formirao koaliciju sa Zelenim i liberalima FDP, nasledio je Angelu Merkel koja se povlači iz političkog života posle 16 godina na vlasti.

Prethodno je u Bundestagu šezdesettrogodišnji Šolc izabran glasovima 395 od 736 poslanika donjeg doma nemačkog parlamenta. Njegova tročlana koalicija ima 416 poslanika u donjem domu parlamenta od 736 mesta.

Tri stranke takozvane “semafor koalicije” potpisle su juče koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen i kraj vladavine Angele Merkel. Šolc će biti na čelu kabineta od 17 članova, devet muškaraca i osam žena, sa jednim ministrom više nego u vladi Angele Merkel.

On je izabran kao deveti kancelar Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Šolcova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprineti modernizaciji Nemačke i borbi protiv klmatskih promena ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom– da se izbori sa sadašnjom najtežom fazom pandemije korona virusa u zemlji, prenosi agencija AP.