среда, фебруар 28, 2024

Hrvatsko državljanstvo najviše traže Srbi

Slične objave

Podeli

ZAGREB/BEOGRAD, 8. decembra 2021. – Od blizu pet hiljada zahteva podnetih ove i prošle godine za dobijanje hrvatskog državljanstva najviše ih je iz Srbije (2.982) potom iz Bosne i Hercegovine (974), govore podaci hrvatskog MUP-a, prenosi zagrebački Večernji list.

Isti podaci potvrđuju da je u proteklih 30 godina naturalizacijom hrvatsko državljanstvo dobilo 1,1 milion stranih državljana. Sabor je prošlog petka rok za podnošenje zahteva za dobijanje hrvatskog državljanstva produžio godinu dana, iako je rok bio 1. januara naredne godine. Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Žarko Katić naveo je podatak da je tokom 2020. primljeno ukupno 1.923 takvih zahteva, a u 11 meseci ove godine njih 2.980.

Katić dodaje da se u nekim konzularnim predstavništvima na odgovor čeka po nekoliko sedmica, u nekima i nekoliko meseci. Večernji list piše da se po pravilu državljanstvo osobe podudara sa državom u kojoj je podnesen zahev uz retke izuzetke. Primera radi državljanin Bosne i Hercegovine ili Republike Srbije može i u Nemačkoj da podnese zahtev ako u toj državi legalno boravi zbog posla, rečeno je Večernjem u hrvatskom MUP.