петак, јун 21, 2024

Olaf Scholz budući kancelar Nemačke

Slične objave

Podeli

BERLIN 28. septembra 2021. – Kandidat Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Olaf Scholz biće naslednik Angele Merkel na poziciji kancelara države. To je postalo izvesno nakon tesne pobede na parlamentarnim izborima koji su održani u nedelju. Scholz je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Nemačke ali i bivši gradonačelnik Hamburga.

Severnjačka smirenost i pragmatizam: to su možda dva najčešća opisa SPD-ovog kandidata Olafa Scholza, prenela je Hina. Iako je u SPD ušao već sa 17 godina, njegova ozbiljnija politička karijera je počela tak nakon što je napunio 40 godina. Od tada je u prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel dobio funkciju ministra rada, u međuvremenu je bio na čelu grada-savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. ponovno vratio u vladu.

Scholz unutar samog SPD-a nije preterano popularan i spada u onu pragmatičnu struju koja je zagovarala ponovni ulazak u koaliciju s Unijom iako je to stranku gotovo dovelo do samouništenja.

Na iznenađenje mnogih Scholz će dobiti priliku da se nađe na poziciji kancelara države, a ono što mu je išlo u prilog jeste činjenica da su ga zbog njegove uloge u poslednjem kabinetu Angele Merkel i činjenici da ovo dvoje političara izvrsno sarađuju, videli kao najveći garant kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju bi većina građana i dalje htela videti na istoj poziciji. S aktualnom kancelarkom ga, kako svedoče njegovi prisni saradnici, vežu i karakterne osobine koje su Angelu Merkel 16 godina održavale na vlasti: suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problema. To je očito ono što Nemci cene kod političara.