среда, мај 29, 2024

OHR: BIH ima šansu da otvori proces pregovora o članstvu u EU

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 23. januara 2024. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, holandski premijer Mark Rute i premijer Hrvatske Andrej Plenković, sastali su se danas u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

“Izuzetno važni razgovori o perspektivama BiH sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, holandskim premijerom Markom Ruteom i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Sarajevu”, objavili su iz OHR na društvenoj platformi X.

Istakli su da “vlasti u BiH imaju priliku da učvrste temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora, kao i da otvore istorijski proces u kojem će BiH započeti zvanične pregovore ka punopravnom članstvu u EU”.

Lajen i Rute ranije danas sastali su se sa članovima Predsedništva BiH, dok se Plenković nije pojavio na tom sastanku zbog Željka Komšića, koga, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ne smatra legitimno izabranim predstavnikom hrvatskog naroda u BiH.

Fon der Lajen, Rute i Plenković sastali su se i sa delegacijom Saveta ministara BiH, a tokom dana razgovaraće i sa predstavnicima parlamenta BiH.

Njihova poseta BiH dolazi posle odluke Evropskog saveta iz decembra prošle godine o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

Evropski savet je pozvao Evropsku komisiju da ga izvesti o napretku BiH, najkasnije u martu 2024. godine s ciljem donošenja odluke.

“Poseta ima za cilj da ohrabri vlasti u BiH da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, saopšteno je ranije iz Delegacije EU u BiH.

Osim toga, dodaje se, poseta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.