среда, фебруар 28, 2024

Odata počast kralju Petru Prvom Karađorđeviću povodom veka od njegove smrti

Slične objave

Podeli

OPLENAC/BEOGRAD, 16. avgusta 2021. (Beta) – Na Oplencu je danas, uz državne počasti, obeležana stota godišnjica od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, za kojeg je rečeno da je imao demokratski pogleda na svet i da ga je običan svet zbog njegove skromnosti i brige za narod nazivao Čika Pera.

Na početku manifestacije, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarah Porfirije služio je liturgiju, zajedno sa više vladika, nakon čega su položeni venci na grob kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Princ Aleksandar Karađorđević je rekao da njegov predak nije samo deo slavne srpske prošlosti već i “insipracija za bolju budućnost”. “On je nabolji srpski kralj, odan svojoj zemlji, svojim korenima, nasleđu i pre svega narodu”, rekao je Aleksandar Karađoređević, podsetivši na njegov životni put, na kojem je Srbiju zadužio pobedama u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u vreme vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića Srbija doživela najslavnije trenutke u modernom razdoblju svoje državnosti. “Zbog svoje skromnosti i skriktnog pridržavanja parlamenetarnih načela jedan je od najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj političkoj istoriji”, rekla je izaslanica predsednika Srbije, navodeći da su se danas na Oplencu “okupili u duhu sabornosti, sloge i narodnog jedinstva”.

“Bilans njegove 18 godišnje vladavine je velik: demokratska ustavna parlamentarna monarhija, uređena i snažna vojska sa veličanstvenim pobedama, privredno osnažena država, aktivna nacionalno državna politika koja je rezultirala oslobođenjem Stare Srbije od viševekovne osmanske vladavine, intezivna spoljna politika sa oslanjanjem na tradicionalne srpske saveznike – Francusku i Rusiju, stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca…”, istakla je Kisić Tepavčević.