субота, јул 20, 2024

Novi DSS traži da Srbija proglasi okupaciju teritorije Kosova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. februara 2024. (Beta) – Glavni odbor Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) usvojio je danas Deklaraciju o Kosovu i Metohiji kojom se ocenjuje da je “kosovska politika” vlasti u Beogradu “doživela potpuni slom” i traži da Srbija proglasi okupaciju tog dela teritorije zbog “flagrantnog i kontinuiranog kršenja” Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U deklaraciji u koju je agencija Beta imala uvid, navodi se da su za Novi DSS takozvani francusko-nemački sporazum o Kosovu i aneks iz Ohrida “apsolutno i nedvosmisleno protivustavnog i antidržavnog karaktera” i da su kao takvi “ništavi” i da ne mogu proizvoditi pravne posledice.

“Prihvatanje navedenih sporazuma od strane srpskih zvaničnika i državnih funkcionera povlači za sobom ne samo istorijsku i političku već i krivičnopravnu odgovornost. Protiv svih učinilaca ovih krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije biće sprovedeni odgovarajući sudski postupci i oni će biti najstrože kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika”, stoji u dokumentu.

Navodi se i da pitanje Kosova i Metohije i odbrane teritorijalne celovitosti države “nije samo temeljno i sudbonosno nacionalno pitanje već i prvorazredno pitanje postojanja i odbrane pravne države i poštovanja principa ustavnosti i zakonitosti”.

“Kako pravne države ne može delimično biti – jer ona postoji ili ne postoji – tako se pravna država i demokratski poredak ne mogu niti se smeju braniti selektivno, tj. samo po određenim pitanjima. Odbrana Kosova i Metohije predstavlja utoliko odbranu pravne države i demokratskog poretka”, navodi se u Deklaraciji Novog DSS.