петак, април 12, 2024

Nenad Prokić za Hayat TV: Mi već dugo živimo u svetu bez etike

Slične objave

Podeli

Hyat TV – Dobar dan BiH

Prije nekoliko dana Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, i direktora Službenog lista tog entiteta Miloša Lukića.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik. Pored same optužnice, u javnosti je dodatno odjeknula vijest da će Dodika braniti advokat Goran Petronijević iz Srbije, nekadašnji branilac ratnog zločinca Radovana Karadžića, kojem je donedavno bio zabranjen ulazak u BiH jer je predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost, ali je ta zabrana u maju ove godine ukinuta dolaskom nove vlasti i novog direktora OSA-e.

O ovome u emisiji ‘Dobar dan BiH’ razgovarali smo s gostom iz Srbije – Nenadom Prokićem, dramaturgom i jednim od osnivača čuvenog Beogradskog kruga.

Prokić je odmah na početku istako kako je optužba dobrodošla što se tiče nekolicine u Srbiji. Mi već dugo živimo u jednom svijetu bez etike i vrijednosti, u jednom moralno frigidnom društvu. U jednom moralnom mamurluku, kome je Dodik doprinio mnogo. Nadamo se da će uspjeti pravosudni organi BiH da se suoče sa Dodikom i da istjeraju na čisto stvari koje su već tako dugo na dnevnom redu. On je glavna smetnja za napredak društva. Oni nisu srpski patrioti oni se sve više pojavljuju kao ruski patrioti, i to je de facto izdajstvo ne samo BiH, nego i Srbije i cijelog regiona. Nakon raspada Jugoslavije mi živimo u takvom društvu, posvuda neki ‘isusovski likovi’, kruna od trnja, probodeno srce, sve sami pravednici, sve sami mučenici, optuženici, neshvaćenici, a kriv nije niko. I svi su čisti, neukaljani kao da su se upravo rodili. On je upravo eminentni predstavnik takvih i nadam se da će mu se stati na put – kazao je Prokić.

Za to što će Dodika braniti advokat Goran Petronijević iz Srbije, nekadašnji branilac ratnog zločinca Radovana Karadžića, Prokić kaže kako je to i više nego jasna poruka. Taj gospodin je branio Radeta Markovića, Acu Tomića, Radovana Karadžića, autor je knjige NATO pred sudom historije. Jasno je sa koje će pozicije on braniti Dodika – kazao je Prokić.

Kazao je i da ne može da se miješa u poslove države, što se tiče ulaska, te zabrane ulaska Petronijevića u BiH. Ako su skinuli zabranu, skinuli su i oni znaju što su to uradili. On će ući tamo, ali nam je jasno kako će ući. To su neki jeftini vatrometi, srozavanje jedne ljudske sfere. Mržnje su na djelu. Ono što smo gledali 40 godina – rekao je Prokić.

Bilateralne odnose komentarisao je riječima da je to ‘život od uvrede do osvete’. “Mi tako živimo, nažalost. Umesto da pružimo ruke jedni drugima, da se izgrlimo, mi ovde imamo jednu prošlost koja nikako da prođe. Sve države bivše Jugoslavije stavljene su na jednu aukciju. Mi smo na svetskom tržištu rasprodati, a između sebe se svađamo kao da smo svoji, a nismo više – rekao je Prokić.

Kaže kako u srpskom narodu i društvu ima nečeg oronulog, te je taj neki polovni patriotizam na djelu. On je osvojio ogromne procente. Za Dodika kaže da je polovni patriota, ali je Srbija navikla na takve.

(E. P.)

Više u video prilogu.