субота, јул 13, 2024

Nedeljkov: Izveštaj ODIHR je ozbiljan šamar režimu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. februara 2024. (Beta) – Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da je izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima “ozbiljan šamar za režim, i jedna vrsta utemeljenja za građane na osnovu čega mogu da traže da institucije počnu da rade svoj posao“.

Nedeljkov je za televiziju N1 rekao da je iz izveštaja ODIHR-a nedvomisleno jasno da se svi dokazi i ocene poklapaju sa ocenama koje je iznela Posmatračka misija CrRTE. “U izveštaju se bave i pitanjem biračkog spiska, migracijama i zloupotrebama i dovode u pitanje demokratski karakter raspisivanja lokalnih izbora u trećini opština. Ne postoji ništa u izveštaju što opravdava ozbiljnu manipulaciju koja se nastavlja od strane predstavnika vlasti da su izbori u Srbiji čisti kao suza”, rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je istakao da se već duže vreme smatra da izbori u Srbiji imaju ozbiljnih mana, i da je vlast od 2012. godine ispunila u potpunosti četiri prioritetne i 14 manje prioritetnih preporuka što, prema njegovim rečima, “govori da se naša država hronično ne bavi ključnim problemima izbornog procesa”.

Raša Nedeljkov (foto: portalforum.rs)

Istakao je da to pokazuje i izveštaj Fridom hausa, u kojem se navodi Srbija postaje lider Evrope u padu u demokratije. “Izbori su sastavni deo i jedan od osnovni stubova demokratije i jedan od ključnih elemenatat zbog kojih je Srbija dodatno pala na lestvici FH jesu dimenzija izbora pored korupcije i građanskih sloboda u kojima je zabeležen pad. Bez slobodnih demokrataskih standarda i slobodnih izbora ne možemo pričati o demokratiju. Ne možete imati demokratiju bez slobodnih izbora, niti možete imati slobodne izbore bez da imate institucije i zakone koji se sprovode nepristrasno i jednako prema svima”, rekao je on.

Govoreći o odnosu vlasti prema izveštaju ODIHR-a, koga vide kao dokaz da krađe izbora nije bilo, i prema rezoluciji Evropskog parlamenta i domaćih posmatrača, koje smatraju napadom, Nedeljkov je kazao da je reč o ozbiljnoj manipulaciji. “Izveštaj OEBS-a je ekspertski izveštaj u kome ne postoje političke kvalifikacije, naročito ne u odnosu na neke preporuke i dalje korake. Evroparlamentarci su otišli korak dalje i prodložili određene političke preporuke. Spin je i jedno i drugo, spin je bio i ono kada su se evroparlamentarci i domaći posmatrači kvalifikovali kao strani plaćenici i domaći izdajnici”, naglasio je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, istraživanje Crte je pokazalo da svaki drugi građanin nije upoznat sa problemima sa kojima su se suočavali različiti politički akteri, i koje su sve nepravilnosti bile na izborima. “Mi govorimo o ozbiljnom aparatu za manipulisanje javnošću koje u vom trenutku predvode nosioci vlasti i mediji koji su saučesnici i to podvlači i OEBS. Ocena da je neko izgovorio da su izbori u Srbiji bili fer i slobodni, apsolutno nije tačna. Ko ume da čita diplomatski rečnik, u tom izveštaju se kaže da smo imali nepravedne uslove za izbore, da se Srbija hronično ne bavi pritiscima”, rekao je Nedeljkov.