четвртак, јул 25, 2024

Više od 83 odsto Srba sa Kosova ne veruje nijednoj političkoj partiji ni političaru

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. februara 2024. (Beta) – Više od 95 odsto Srba sa Kosova smatra da tamošnja situacija ne ide u dobrom smeru, a 83,6 odsto ispitanika je reklo da ne veruje nijednoj političkoj partiji i političaru, pokazali su rezultati istraživanja “Analiza trendova 2023: Stavovi srpske zajednice na Kosovu“.

Više od 57 odsto ispitanika misli da će život Srba na Kosovu biti gori za tri godine, a 35 odsto kazalo je da očekuje da će situacija biti ista kao sad.

Docent sa Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić kazao je u beogradskom Medija centru na predstavljanju rezultata izveštaja da su podaci pesimistični i da je percepcija većine Srba da je život na Kosovu besperspektivan. “Ovogodišnji rezultati su veoma pesimistični. Alarmantan je podatak da 31 odsto ispitanika ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina, a mi smo uglavnom anketirali ljude koji su mlađi i vitalni”, kazao je Surlić.

Skoro 90 odsto ispitanika sa severa Kosova kaže da je njihova ili bezbednost članova njihove porodice bila ugrožena tokom 2023. godine. Kada je reč o informisanju, istraživanje je pokazalo da se najveći procenat Srba informiše putem tradicionalnih medija i zabeležen je porast interesovanja građana za medijsko izveštavanje o Kosovu.

Istraživanje je pokazalo i da se srpskim medijima sa Kosova više se veruje nego medijima sa nacionalnom frekvenciom iz Beograda. Ekspert za bezbednosna pitanja Bojan Elek ocenio je da je skok osećaja Srba sa Kosova da nisu bezbedni zabrinjavajući i da taj pad poverenja ima veze sa povlačenjem Srba iz institucija.

Istraživanje je organizovala nevladina organizacija Aktiv, a sprovedeno je prošle godine u periodu od juna do avgusta. Ukupno je u njemu učestvovalo 536 ispitanika koji su odgovarali na 36 pitanja, a metode prikupljanja podataka bile su anketiranje i intervju sa fokus grupama.