среда, мај 29, 2024

Srbija se nije uskladila sa novom odlukom EU o Ukrajini, ali jeste sa odlukom o Tunisu

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 29. februara 2024. (Beta) – Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU povodom situacije u Ukrajini, ali, zajedno sa ostalima iz regiona, jeste podržala odluku koja se odnosi na situaciju u Tunisu.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 29. januara 2024. usvojio odluku (CFSP) 2024/422 o produžetku ranije odluke iz 2014, vezano za restriktivne mere zbog ruskih akcija koje destabilizuju situaciju u Ukrajini  za još šest meseci, do 31. jula 2024. godine.

Sa tom odlukom Saveta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa zapadnog Balkana izuzev Srbije – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH – koje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.

Zajedno sa ostalim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija) Srbija je podržala restriktivne mere koje su usmerene protiv određenih lica i entiteta zbog situacije u Tunisu, koje se redovno produžavaju od 2011. godine.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 29. januara 2024. usvojio odluku (CFSP) 2024/421 o produžetku ranije odluke iz 2011, vezano za restriktivne mere zbog situacije u Tunisu za još 12 meseci, do 31. januara 2025. godine.