субота, јун 22, 2024

Movsesijan: Vlast je prevarila EU

Slične objave

Podeli

Movsesijan, Tadić i Veljanovski su pozvali svoje članove i simpatizere da izađu na referendum i zaokruže “PROTIV”.

BEOGRAD, 11. januara 2022. godine – Ispred grupacije deset opozicionih stranaka koje su uz posredstvo evroparlamentaraca sa vlastima pregovarale o poboljšanju izbornih uslova danas su o tome i referendumu za izmenu ustava u prostoriama Nove stranke govorili predsednik NOVE Aris Movsesijan, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski.

“Vlast je prevarila Evropsku uniju (EU)”, rekao je Movsesijan i dodao da nakon nepoštovanja dogovorenog pred članovima Evropskog parlamenta, “sada sledi još jedna prevara – referendum”. Mi smo, kazao je Movsesijan, pričali o izbornim uslovima i vlast je to kasnije nazvala ustupcima. “Onda su to pretvorili u farsu i napravili drugi dijalog – sa strankama koje nisu htele da pregovaraju uz posredovanje evroparlamentaraca”.

foto: portalforum.rs

Predsednik Nove je istakao da vlast u vreme pandemije “koja je u naletu” i nastavlja da narod izluđuje “preko svojih medija u kojima bujaju nacionalizam, šovinizam i ksenofobija”, ističući da vlasti odgovara “da se ništa ne zna”.

“Imajući u vidu trenutnu političku situaciju, referendum je došao na agendu naših života, a ustavne promene vezane za pravosuđe mogle bi u skoroj budućnosti da se odnose i na druge promene”, rekao je Tadić i konstatovao da Srpska napradne stranka (SNS) sve to “radi perfidno u cilju cementiranja vlasti”.

foto: portalforum.rs

Mi vidimo šta Aleksandar Vučić i SNS rade iza zavese”, rekao je bivši predsednik Srbije , ističući da su Veljanovski, Movsesijan i on “čitav život posvetili demokratizaciji, evropeizaciji i borbi za bolju, uređeniju, građansku Srbiju” i da od borbe za ostvarivanje svojih ciljeva neće odustati.

Tadić je kao poseban problem istakao “infekciju javnosti” putem Javnog servisa (RTS) i “slamanje demokratije” u srpskoj Narodnoj skupštini.

Govoreći o pregovorima sa vlašću uz posredovanje evroparlamentaraca, Veljanovski kaže da oni od starta tih razgovora nisu imali prevelika očekivanja, a situaciju u Privremenom nadzornom telu za praćenje medija tokom izborne kampanje najbolje je opisao činjenicom da još nisu uspeli da se kompletiraju. “Nemamo dvanaestog člana jer je iz pregovora izašla jedna stranka još na početku.

foto: portalforum.rs

On je ukazao da je funkcionerska kampanja sve jača, pominjući TV Pink koji u “emisijama tipa dnevnika veliča koaliciju na vlasti i istovremeno blati opoziciju. Kao problem u radu Privremenog tela za praćenje izborog procesa Veljanovski je pomenuo da je sadašnja vlast promenila Zakon o upravnom postupku zbog čega je onemogućen efikasan rad Regulatornog tela.

U prilog gornjih navoda Veljanovski je naveo da je tražio koja je mera izrečena nakon što je na TV Pink Dragoslav Bokan na nacionalnoj osnovi vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić. “Dobio je meru upozorenja a prilikom ‘izvinjavanja’ ponovo je vređao Tepićevu. On je pmenuo i dva gafa Olivere Zekić koja je na istoj televiziji u dva navrata hvalila i veličala vlast, vređajući predstavnike opozicije.

Ukoliko Olivera Zekić nastavi sa ovakvim istupima tražiću njeno izuzeće iz Privremenog tela, rekao je Veljanovski, svestan da je za to teško obezbediti dvotrećinsku većinu.

Jedno od pitanja odnosilo se na “referendumski cenzus”. Odgovorio je Boris Tadić i pojasnio da je 50 odsto izašlih plus jedan glas izmenjen prethodnim ustabim promenana “uvažavajući činjenicu da to nemaju mnoge evropske zemlje i da je to urađeno i u skladu sa našom političkom realnošću”.

Movsesijan, Tadić i Veljanovski su pozvali svoje članove i simpatizere da izađu na referendum i zaokruže “PROTIV”.

Dragan Banjac