недеља, мај 19, 2024

Moralni čin?!

Slične objave

Podeli

Igor Galo

Igor Galo (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Moral u demokratskoj Hrvatskoj je rastegljiv pojam, zavisi od toga kako ga na pojedinoj razini vlasti i funkcija, ali i osobnog odgoja i shvaćanja tog pojma, netko tumači!

Primjer! Ministar unutarnjih poslova RH (Davor Božinović) okvalificirao je ostavku načelnika Policije u Splitu (Slobodana Marendića) kao “moralni čin” nakon što je njegov mlađi sin učestvovao u brutalnom ozljeđivanju mladića kojem je život trenutno u opasnosti?Hajduk

Uglađeno, civilizirano i bljutavo!

Biva nam stidljivo javljeno putem “R krugovalne postaje” da je dotični načelnik već jednom dao ostavku na svoju “časnu i odgovornu” funkciju čuvara naše opće-građanske sigurnosti zbog toga što je njegov stariji sin prije neku godinu “pozajmio” službeni auto svoga oca-načelnika, pa ga u bezazlenom nestašluku skršio. Da je skršio očev auto – ni po jada, ali skršio je auto Ministarstva unutrašnjih poslova RH, plaćeno našim parama, a zaduženog od strane njegova oca, da s tim vozilom “čuva i pazi nas građane Hrvatske” od svake prijetnje, nasilja i diskriminacije! Problem je očito u tome kako MUP, a i načelnik razlikuju koji dio hrvatskog naroda treba štititi, a koga ne!

Nakon kratke “stanke na ledu” eto čovjeka opet na istoj funkciji – biva blagoslovljen od strane “ministra unutrašnjih dela” RH. Ne prođe mnogo vode koritom rijeke Jadro, eto isti načelnik opet daje ostavku na istu dužnost… sada zbog mlađeg sina!? Ministar Božinović ponovo naglasi potez svog načelnika kao “moralni čin”! Nemrem bilivit… zemlja smješka i morala!

Za pretpostavljati je da je taj isti načelnik brinuo o sigurnosti svih građana, pa i policajaca, prilikom nogometne utakmice Hajduka i Dinama prije neki dan kada su huligani, poput njegova mlađeg sina, napali, ozljedili i teško ranili četrnaest policajaca! Tim povodom načelnik nije imao potrebu dati ostavku!? Zanima me što je došao izjaviti povređenim policajcima  u bolnicu nakon “derbija” Dinama i Hajduka. Pogotovo me zanima što ti policajci misle o svemu tome, gdje je njihov glas, gdje je njihov sindikat? Dnevnice koje dobijaju iz državnog proračuna za osiguravanje “sportskih događaja” dovoljna su kompezacija za “užitak” čuvanja naše sigurnosti. Koga je briga o njihovoj mogućoj  invalidnosti, mogućoj trajnoj nesposobnosti za čuvanje “naše sigurnosti”.

Zamišljam “načelnike” koji šalju “specijalnu policiju” na zadatke obuzdavanja naše hrvatske rulje na nesportskim nadmetanjima – a sve na naš trošak!

Licemjerje najviše razine je da je ministar Božinović načelnikovu ostavku, zbog vlastitog sina koji je učestvovao u nasilju nad mladićem koji je od povreda opasnih po život završio u bolnici,  proglasio – “moralnim činom” – načelnika!?

Drugi put je vrli načelnik dao ostavku zbog sinova i drugi put mu je Ministar prihvatio!

Idemo na popravni načelniče – treća sreća, treći sin… valjda će taj valjat!