среда, април 24, 2024

Momčilo Trajković: Cena za ZSO je nezavisno Kosovo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. marta 2023. (Beta) – Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je da je cena formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) – nezavisno Kosovo.

Trajković je u emisiji Slobodno srpski, kazao da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju ZSO nema, jer su oni, kako je naveo, “inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima”, preneo je Radio Kim.

Trajković je naglasio da se Srpska lista predala Vuzčiću i da se ništa ne pita. “Oni se ništa ne pitaju. Onog momenta kada su pristali na takvu poziciju oni su se predali Vučiću, a ujedno su predali i sudbinu srpskog naroda s Kosova i Metohije, koji osim što je glasao, nije informisan ni o čemu drugom, niti zna šta se dešava. Ali ima jedan problem – narod oseća, vidi o čemu se radi, ali ćuti, ne sme ili neće da kaže”, rekao je Trajković i naglasio da je isti slučaj i s političarima iz Srpske liste, za koje kaže da “nisu kompetentni u svom radu”.

“Oni nisu dovedeni da razmišljaju, oni su dovedeni da ćute i ništa drugo. Jednostavno, što bi poslovica rekla, slike ima, ali nema tona. Kao pokvareni televizor”, rekao je on.

Predsednik Srpkog nacionalnog foruma smatra da je prihvatvanjem Evropskog plana i implementacionog dogovora “priznata nezavisnost Kosova i de fakto i de jure”.

Dodao je da je u evropskom planu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “sve loše za srpske interese, sem jedne stvari”. “To je da su konačno Srbi čuli istinu. Samo ako hoće da je shvate, bez obzira na to što je ona saopštena na način na koji je saopštavao Vučić. Kosovo polako, ali sigurno klizi ka nezavisnoj državi. Da li će potpisati, kad će potpisati, da li će Kosovo otići u Ujedinjene nacije i u druge institucije i organizacije, o tome najčešće ne odlučuje Srbija i srpska strana”, rekao je Trajković.

Trajković smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti manipulišu građanima. “On (Aleksandar Vučić) obmanjuje narod, on je odustao od politike koju je obećao narodu kad su bili izbori. To je isto i Kurti uradio. I sad imamo dva politička ‘prevaranta’ koji pokušavaju da obmane narod kako bi prikazali nekakav kompromis a, u stvari, oni niti umeju, niti mogu da postignu kompromis. To što je postignuto je u stvari ono što je nametnula međunarodna zajednica, a nije reč o njihovom zajedničkom dogovoru”, istakao je Trajković.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Trajković je kazao da će Kurti biti nateran da prihvati ZSO. “Kroz ZSO Srbi će dobiti autonomiju, pitaće se za nešto, neće o njima odlučivati samo albanska većina i nadzor Međunarodne zajednice. Ali moramo otvoreno da kažemo cena toga je nezavisna država Kosovo”, rekao je Momčilo Trajković.