субота, јул 13, 2024

Ministri odbrane Srednje Evrope o značaja zapadnog Balkana za bezbednost kontinenta

Slične objave

Podeli

PRAG, 8. decembra 2023. (Beta) – Ministri odbrane zemalja članica Srednjeevropske odbrambene saradnje danas su u Pragu na sastanku sa ministrima odbrane zemalja zapadnog Balkana upozorili da se zbog ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku ne sme zaboraviti na taj region i njegov značaj za bezbednost Evrope i podržali su evrointegraciju tih kandidatskih zemalja.

“Ključni značaj za ceo region Zapadnog Balkana imaju odnosi Beograda i Prištine. Rusija, ali i drugi akteri su jako aktivni na Zapadnom Balkanu i delaju protiv naših interesa. Moramo da tragamo za putevima kako da ojačamo saradnju sa partnerima u tom regionu. Naš cilj mora da bude da im ponudimo atraktivniju varijantu”, kazala je danas, završnog dana dvodnevnog sastanka ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

Srednjeevropska odbrambena saradnja, u kojoj su Češka, Austrija, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Poljska kao posmatrač, pod predsedavanjem Češke se protekle godine skoncentrisala na jačanje praktične saradnje eksperata iz zemalja Zapadnog Balkana.

“Da je stabilnost u ovom regionu zaista krhka pokazuju desetine povređenih vojnika Kfora tokom majskih nemira na severu Kosova. Zato je nužno da se razvoj situacije pomno prati”, rekla je na konferenciji za novinare ministarka Černohova.

Danas je od Češke predsedavanje preuzela Madjarska, a njen ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnicki najavio je da tokom sledeće godine u ovom formatu saradnje želi da stavi naglasak baš na saradnju sa partnerima sa zapadnog Balkana.

Stabilnost Srednje Evrope i zapadnog Balkana su prema rečima mađarskog ministra povezane i zato njegova zemlja podržava prijem tih zemalja u Evropsku uniju, kao garanciju stabilnost regiona.

U Pragu je prvi put organizovan ministarski sastanak Srednjeevropske odbrambene saradnje sa ministrima odbrane Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Srbije i Kosova, naglasili su češki mediji.

Ministri odbrane Višgradske grupe u zajedničkoj deklaraciji sa ovog skupa kada su prvi dan, juče, posvetili odbrambenoj saradnji Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske obavezali su se da će i dalje pomagati Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom, bez obzira na promenu na vlasti u Slovačkoj i popustljivost Mađarske prema Rusiji.

“V4 će i dalje pomagati Ukrajini u odbrani protiv Rusije onako kako svaka od zemlja smatra da je to adekvatno. Zajednička će biti npr. pomoć u deminiranju Ukrajine, medicinska i humanitarna pomoć. Ako bi popustili u pomoći Ukrajini to bi bio signal da je Zapad slab”, kazala je češka ministarka Černohova.

Češka ministarka upozorila je da se rat u Ukrajini očigledno ne bliži kraju, a takodje da se ne sme dozvoliti da se sukob Izraela sa Hamasom prelije dalje u taj region.

“Zapad mora da koriguje svoja preterana očekivanja i da se mentalno pripremi za trku na duge staze. Učinićemo sve da ne dozvolimo da Ukrajina padne iako imamo različite stavove, posebno mi u V4”, kazala je Černohova u ime svih ministara Višegradske grupe.

U Varšavi je inače danas budući poljski premijer, lider opozicije Donald Tusk, optužio mađarskog premijera Viktora Orbana da ne samo da sabotira pomoć Evropske unije Ukrajini, već da gura u probleme i Poljsku i zemlje V4 koje su Ukrajini poslale oružje iz svojih magacina jer zbog otpora Budimpešte Brisel ne može da ga refundira.

“Vlada Viktora Orbana je javno prešla na rusku stranu i blokira rešenja što će Poljsku koštati 800 miliona evra. Jer toliko nam Evropa duguje za to što smo dali od oružja Ukrajini. Trebalo je za to da dobijemo evropske pare a Orban to blokira”, upozorio je danas na koferenciji za novinare budući poljski premijer Tusk.