недеља, мај 26, 2024

Autor Apela za sekularnu državu: Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. septembra 2022. – Veoma dobro razumemo ulogu SPC i zato smo i organizovali „Apel za sekularnu državu“ i peticiju. Uloga SPC u zemlji je da bude drugi najveci kapitalista posle države, da bude druga ruska ambasada u Beogradu, da širi mržnju i izaziva sukobe u regionu, da propagira zatvoreni um i otpor prema svim evropskim vrednostima i indoktrinira ljude da budu protiv svega što nije pravoslavlje po njihovom tumačenju, ne ljube čak ni sve pravoslavne crkve – kaže za Danas Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma i jedan od autora Apela.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

„Apel za sekularnu državu“, Građanskog demokratskog foruma, Helsinškog odbora za ljudska prava i Saveza antifašista Srbije, potpisalo je više stotina javnih ličnosti, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kritički se osvrnuo na njegov sadržaj, koji, između ostalog, zahteva ukidanje veronauke u školama.

Predsednik Srbije rekao je da ne misli da treba ukidati veronauku i ocenio da oni koji nipodaštavaju crkvu ne razumeju njenu ulogu u sadašnjem trenutku. Dodao je i da će se uvek zalagati da Crkva ima svoj glas. „Nemamo pravo i ne mislim da treba da ukidamo veronauku“, rekao je Vučić iz Njujorka.

Predsednik je dodao da isto tako treba pogledati kako izledaju časovi građanskog vaspitanja gde postoji priča da su jedino normalni kanali „Šolakovi“ kanali.

„Uvođenje veronauke – Đinđićeva greška“

“Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica. Oni daju ključni doprinos katastrofalnim odlukama za društvo i njegovu budućnost. Njihov uticaj čini da se naše društvo iznova odlučuje na propast. Ne prave razliku između nacionalnog i etničkog identiteta. Takođe varaju više od nigerisjkih princeza (Biljana Keler) koje uvek mogu da povuku svoj potpis ako misle da Apel i peticija više nisu dobri samo zato što je GDF pokretač i suorganizator ove akcije zajedno sa Helsinškim odborom za ljudska prava i Savezom antifašista Srbije” – kaže Zoran Vuletić.

Kako dodaje, podugačka lista od strane SPC odlikovanih najnemoralnijih osoba u nesrećnom političkom životu Srbije pokazuje da je bila velika greška vlade ubijenog premijera Đinđića što je ključno pomogla uvođenje veronauke u škole.

“Smatramo da je uticaj SPC na društvo danas porazan. Oni šire mržnju i ksenofobiju, korumpirani su više i od vlasti i na taj način ne nasleđju učenje Isusa Hrista. Pozivaju vernike da slede dogmu koju sami svakodnevno izdaju. Deca koja slušaju te etnografe u velikoj su opasnosti da zabrazde u njihov izdajnički svet sitne palanačke mere. Izdajstvo jeste stil palanke, a oni jesu izdali društvo u kojem deluju. I oni uvek ostavljaju svet kakav su zatekli, jer se zadovoljavaju onim što im je već vekovima poznato, i ako izuzmemo skupe automobile – kod njih nema napretka. Oni žive u zakasnelom panslavizmu, ali čak ni pod njim ne podrazumevaju većinu Slovena. Promovišu svet više nego problematičnog identiteta i ne dozvoljavaju Srbiji da se oslobodi okova i prene iz nepokretnog čuđenja nad samim sobom, da se okrene delatnosti umesto čamotinji i plaču” – ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, veronauka u školama se već praktično i samoukinula u praksi, jer, ističe Vuletić, kako drugačije tumačiti patrijarhove pretnje da će objaviti spisak direktora škola koji ultimativno ne utiču na decu i roditelje da idu na te časove zatupljivanja.

“Surov je to odgovor surovom društvu i surovoj crkvi. Ali mi želimo da se taj projekat zvanično proglasi propalim, kao i da se označe krivci, a to su svi oni koji su bili zaduženi da ga sprovedu, ali ne na taj način što svet pretvaraju u fatamorganu. I na kraju, predsedniče Srbije, nalazite se u Njujorku gde ste otišli pravo iz skupštine da, kako kažete, branite Srbiju. Razmislite još jednom da li je pametno da poslušate Vuka Jeremića i uručite pismo/zamolnicu predsednicima Rusije i Kine kako bi oni u narednim decenijama na zvanični zahtev Srbije koristili Srbiju za sprovođenje svojih interesa. Probajte jednom u životu da budete državnik. Omakne vam se ponekad reč realnost… Realnost je da će Kosovo pre ili kasnije biti članica UN. Verujem da biste politički preživeli litije vaše SPC jer im u tom slučaju ne biste pomagali oko organizacije. U suprotnom vam je zagarantovano mesto u istoriji kao vladaru koji je pored energetskog i ekonomskog sektora predao Rusiji i Kini i politiku Srbije”– zaključuje Zoran Vuletić. (Dnevni list Danas)