петак, јул 12, 2024

Na Palama otvoren počasni konzulat Srbije

Slične objave

Podeli

Na mjesto počasnog konzula Vlada Srbije je imenovala Dejana Ljevnaića, direktora “Olimpijskog centra “Jahorina”.

Počasni konzulat Srbije otvoren je danas na Palama, dvadesetak kilometara od Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, prenosi N1. Odluku o njegovom otvaranju je donijela Vlade Srbije polovinom novembra ove godine.

Na mjesto počasnog konzula Vlada Srbije je imenovala Dejana Ljevnaića, direktora “Olimpijskog centra “Jahorina”. Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije je, prilikom otvaranja konzulata, kazao kako je Srbija posvećena jačarnju saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i njena dva entiteta. “Planiramo otvoriti još jedno diplomatsko-konzularno preedstavništvo u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini”, kazao je Dačić.

Na otvaranju konzulata je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. “Srbija je lider i to Republika Srpska prepoznaje. Mi nećemo čekati da Federacija BiH prevaziđe svoje predrasude, nego jačamo odnose sa Srbijom”, kazao je Košarac.

Pored Ambasade u Sarajevu, Republika Srbija u Bosni i Hercegovini ima i generalni konzulat u Banjaluci, dok u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine, radi Konzularna kancelarija Srbije.

(Izvor: Slobodna Bosna)