уторак, фебруар 27, 2024

Milivojević: Opozicija treba da izađe sa dva predsednička kandidata

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. novembra 2021. (Beta) – Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da bi opozicija na predsedničke izbore trebalo da izađe sa dva kandidata, s jednim nacionalne i drugim građanske opcije.

Milivojević je agenciji Beta kazao da opozicija za prvi krug ne bi trebalo da insistira na samo jednom kandidatu, već da bi i sa dva kandidata obezbedila ulazak u drugi krug izbora.

“Bitno je da sva opozicija napravi čvrst dogovor da u drugom krugu glasa protiv Aleksandra Vučića, odnosno za onog opozicionog kandidata koji osvoji najviše glasova u prvom krugu. Opozicija bi trebalo da primeni recept s crnogorskih izbora i da ne ide na ‘silu’ sa zajedničkim kandidatom, nego da prepozna ko su najbolji kandidati građanske i nacionalne opozicije”.

On ističe da među biračima Srpske napredne stranke (SNS) postoji dobar deo glasača “koji nisu njihova banka sigurnih glasova”. “Opozicioni kandidat bi morao da zastupa sve ono što birači Aleksandra Vučića percipiraju kao Vučićevu prednost, dok u svemu ostalom treba da bude antipod aktuelnom predsedniku”, rekao je Milivojević.

Po njegovim rečima, da bi opozicioni kandidat ušao u drugi krug i na kraju pobedio u izbornoj trci, mora da pridobije deo birača koji su do sada glasali za Vučića. “Vojislav Koštunica je 2000. godine pobedio na izborima tako što je uzeo deo glasova birača Slobodana Miloševića. Birači su tada shvatili da je Koštunica isto dobar Srbin kao što je i Milošević, ali da za razliku od Miloševića nikada nije bio na vlasti i da je pošten. Takođe, važna poruka je bila i da Koštunica ne bi izdao Srbiju i Kosovo i Metohiju”, podsetio je Milivojević.

“Vučić je kod svojih birača prepoznat kao dobar Srbin i evropejac. Pitanje je da li opozicija danas može da pronađe kandidata koji u biračkom telu SNS-a može da bude prihvaćen kao pouzdaniji Srbin od Aleksandra Vučića. Dakle, opoziciji je potreban kandidat koji će kazati da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će odustati od primene onih delova Briselskog sporazuma koji se kose sa suverenitetom Srbije u pokrajini”, naglasio je Milivojević.

Rekao je da za Aleksandra Vučića stoji devet godina propagande i da su on i njegova stranka produkt “propagandnog svrdla koje udara u zdrav mozak birača”. “Vučić pre podne može da slaže da je najveći stabilokrata na Balkanu, a posle podne da kaže da se zalaže za veliku Srbiju. Takvu osobu je u opoziciji nemoguće naći i zato opozicija treba da ide s dva predsednička kandidata. Građanski treba podjednako da se zalaže za Evropsku uniju i jedinstvenu Srbiju, a kandidat nacionalne opozicije pre svega da ističe da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova”, kazao je Cvijetin Milivojević.