петак, април 12, 2024

Marinika Tepić: Telekom je zarobljen od SNS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 25. oktobra 2023. (Beta) – Poslanici Skupštine Srbije vodili su u poslepodnevnom delu zasedanja polemiku o situaciji u medijima i novim predlozima zakona, za koje opozicija tvrdi da su “uvod u mrak”, a vlast tvrdi da su “svetli primer demokatije”.

Ministar informisanja Mihajlo Jovanović ponovio je ko je sve učestvovao u radnoj grupi koja je radila na izradi izmena Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima i naveo da su EU, OEBS, Ambasada Norveške i mnogi drugi dali podršku izradi zakona. Ministar je rekao da u 21. veku ne možete ni jednog “telekom operatora” da sprečite da se bavi elektronskim medijima.

Poslanica iz Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je da je u Srbiji nemoguća “sloboda mišljenja” jer nezavisne medije koji bilo šta kažu protiv Aleksandra Vučića vlast satanizuje.

“Ovaj medijski zakon donosi mrak, omogućiće se državnim operaterima enormno bogaćenje”, rekla je Nestorović i navela da će sloboda medija biti viđena tek kad bude promenjena vlast.

Poslanica SSP Marinika Tepić rekla je da vlast čini sve da ugasi televizije N1 i Nova S i da to pokušavaju godinama, da je “Telekom zarobljen od strane SNS-a”, da je davao najpovoljnije pakete samo da privuče SBB korisnike, a da se sada konačno legalizuje njegovo vlasništvo u medijima. Za Ministra Jovanovića rekla je da je dospeo na mesto ministra tako da dok je bio na čelu vladine kancelarije za elektronsku upravu, potpisao ogroman ugovor sa firmom Aseko čiji je direktor Igor. brat premijerke Ane Brnabić.

Ministar je u nastavku govorio o dobrim stranama novih zakona, o značaju Saveta za štampu i tome da članove REM-a više neće predlagati skupštinski odbori, već samo nezavisni predlagači, s tim što će o njima ipak odlučivati skupštinska većina. “Po tome smo svetli primer pluralizma i demokratije” rekao je Ministar, a onda naveo sa kime su sve firme Dragana Đilasa poslovale 2008, 2009 i 2010. godine i koliko su novca zaradile njegove firme.

Jovanović je dodao da jeste potpisao ugovor sa firmom Aseko i dodao – ko je bio svestan rizika od sukoba interesa, ali da je Igor Brnabić bio jedan od šest direktora i da je za to dobio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, ali i Transparentnosti Srbija.

Foto Skupština Srbije

Tepić je odgovorila da je u mafijaškom maniru Aleksandar Vučić napao direktora Transparentnosti Nemanju Nenadića, a onda je “došla ovakva potvrda što ne znači da je saglasnost”. “Pustite nevladin sektor, šta je sa vladinim Savetom za borbu protiv korupcije koji je otvorio aferu Telekom, a na čijem je čelu bila Jelisaveta Vasilić koju ste proganjali”, rekla je Tepić i dodala da se nakon smrti gospođe Vasilić stalo sa bilo kakvim istragama.

Ona je rekla da je krajnji cilj zakona da Telekom kupi Prvu i B92, da prepoda “nekim lažnim arapskim prijateljima”  te da na kraju “Vučići dobiju dve svoje privatne televizije koju bi koristili kao batinu prema neistomišljenicima”.

Teoić je dodala da će opozicija posle pobede 17. decembra sprečiti da se ovi zakoni primene i pozvala ministra da ih povuče.