понедељак, март 4, 2024

Lutovac: U nelegitimnom parlamentu ne može da se raspravlja o promenama Ustava

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. oktobra 2021. (Beta) – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je danas da neće učestvovati na sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj bi trebalo da se raspravlja o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije.

Obrazlažući svoju odluku, Lutovac je kazao agenciji Beta da nelegitiman saziv parlamenta ne može da se bavi izmenama Ustava. “U ovom sazivu parlamenta nema opozicije. Ovo je lični parlament Aleksandra Vučića. Ustav je najviši pravni akt, ali i društveni ugovor. Svako bavljenje Ustavom podrazumeva široku raspravu i široki konsenzus, a o ovome građani nisu ni elementarno informisani. Jedino uža stručna javnost i neki političari su o tome informisani”, rekao je predsednik DS-a.

Lutovac je dodao da je Ustav demokratska tvorevina, ali da ga imaju i nedemokratske države kao što je Srbija”. “Srbija jedva može da se nazove državom. Najmoćniji čovek u Srbiji deluje kao da Ustav ne postoji. On sam određuje margine svog delovanja. Vlada i parlament su njegovi servisi, pravosuđe je pod njegovim snažnim uticajem”, istakao je Lutovac.

Po njegovim rečima, Srbija ima zarobljene institucije i ugušenu svaku kritičku reč, siromaštvo i nejednakost najveće u Evropi. “Organizovani kriminal se u državi oseća kao da je u sopstvenoj kući. Privreda je devastirana, kao i obrazovanje i zdravstvo, nema slobode medija niti slobodnih izbora. A Ustavom bi trebalo da se ograničava i gradi vlast i uređuje društvo”, kazao je on.

Na pitanje zašto se sada prvi put pozivaju predstavnici vanparlamentarnih političkih partija, Lutovac je rekao da je cilj vlasti da prikaže privid rasprave u društvu i da bi ova vlast ispunila sugestije Evropske komisije i Venecijanske komisije da se opozicija uključi u politički život i raspravu o važnim političkim pitanjima.