среда, јун 12, 2024

Vasiljković: Za mnoge Srbe ja sam ipak heroj

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. oktobra 2021. Nakon dužeg uvoda sa težištem na novinare izdajnike i Srbe s manjkom patriotizma, Dragan Vasiljković, osnivač  Fondacije “Kapetan Dragan” danas je u Tanjugovom Međunarodnom pres-centru, uz podršku Pavla Bihalija (Levijatan) i advokata Dragoljuba Đorđevića, novinarima rekao da peticiju za oslobađanje bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdana Jovanovića nije pokrenuo kako bi osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića bio oslobođen, već kako bi se razmotrilo da bude pomilovan i da sa slobode dokazuje svoju nevinost.

Vasiljković je više puta ponovio da je Jovanović ratni heroj i pre svega čovek koji je branio srpski narod i interese, i koji je osuđen za ubistvo Zorana Đinđića pod upitnim dokazima, bez logičkog motiva ili proverljivih dokaza.

“Kapetan Dragan” je dosta žuči prolio na izdajnike srpstva, posebno one iz nekadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS) koji su, kako je rekao, napravili haos u pravosuđu, a negirao je tvrdnju izdajničkih medija da je za pokretanje peticije za pomilovanje Đinđićevg ubice dobio od vladajućeg srpskog režima.

Svima kojima nije jasno kako “ratni zločinac” može da pokreće peticiju za jednog ubicu Vasiljković je rekao da mu dozvolu za to daje čl. 56. Ustava Srbije, koji je “gotovo identičan što se tiče peticije sa prvim amandmanom Ustava SAD”. Njegova inicijatica, kaže, nije da se oslobodi Đinđićev ubica već da se zaustavi autošovinizam u Srbiji, da se Zvezdan uzme u razmatranje za pomilovanje kako bi na slobodi mogao da dokazuje nevinost jer ćemo tako više saznati o atentatu nego dok je Zvezdan u samici.

On je nekoliko puta novinare nazvao izdajnicima, ček i nas koji smo prisustvovali konferenciji, navodeći da je protiv njega i njegove peticije u medijima (“vas lažu i truju dvadeset godina!”) bilo dvesta negativnih napisa i samo (TV Pink) jedna prilika da se o tome nešto saopšti javnosti.

Iščitavajući desetak stranica velikog fonta svoju besedu, Vasiljković je krenuo od ubica ambasadora Rolovića (Anđelka Brajkovića i Mire Barešića), potom pominjao “šiptarske zlikovce” braću Mazreku i Albina Kurtija koje je pomilovao bivši predsednik Srbije Vojislav Koštunica. Oni su, istakao je Vasiljković, bili osuđeni na duže zatvorske kazne a pušteni su posle dve godine, Barešić i Brajković čak na doživotne ali ih je švedska vlada (“zbog dobrog vladanja”) oslobodila posle 18 odležanih godina.

“Zvezdan je sve vreme negirao da je učestvovao u ubistvu premijera Đinđića”, kazao je Vasiljković i dodao da već 19 godina trune u najstrožijoj tamnici (‘Alkatraz’), u samici i bez kontakta sa drugim zatvorenicima, “samo zato što je srpski heroj” i izveštačima rekao da ih/nas “svaki srpski rodoljub ne doživljava kao novinare nego kao izdajnike”. Kapetan koji nije hteo čin majora (“mlađi sam i lepši kao kapetan”) ubeđen je da će peticiju, koja ozbiljnije startuje na proleće, podržati sve patriotske organizacije i “svaki časni Srbin”.

Pavle Bihali (Nacionalna odbrana Levijatan) rekao je da njegovi “momci” i on podržavaju Vasiljkovićevu peticiju jer promoviše “patriotske vrednosti”. Levijatan inače podržava sve što je u slavu Srbije i njenih junaka i smatraju “da su nam ovakve stvari potrebne”, kazao je Bihali.

Na konferenciji je govorio i advokat Dragoljub Đorđević. On je rekao da je njegov dugogodišnji prijatelj Dragan Vasiljković, kao australijski državljanin, devet godina bio u ekstradicionom pritvoru bez optužnice. Đorđević je rekao da je više puta razgovarao sa advokatom Zvezdana Jovanovića (Nenad Vukasović) i da nisu sigurni da je Zvezdan počinio delo za koje je osuđen. Đorđević ističe da se radi o peticiji “za pomilovanje srpskog heroja”, ali da je problem pravosnažna presuda i organizacija koja provodi peticiju za čijeg vođu zovu ratni zločinac. “Mislim da je to prejako”, kaže Đorđević i da je Kapetanova peticija – samo put ka istini.

Na pitanje novinara (prema kojima je bio dosta nekorektan) kakve su njegove veze sa porodicom Vučić, Vasiljković je izjavio da je sin predsednika Srbije Danilo Vučić jedin član te porodice koga je upoznao.

Bilo je to na dočeku posle izlaska iz hrvatskog zatvora. Sin predsednika Srbije bio je deo delegacije koja ga je sačekala po izlasku i “hrvatskog kazamata u ime nekoliko hiljada Srba, dobrim delom navijača Crvene zvezde”. Hteli su da naprave veliki doček “kakav dolikuje njihovom heroju jer ja sam za mnoge Srbe ipak heroj a mogu biti ratni zločinac samo za srbomrsce i izdajnike”, kazao je Vasiljković.

Dragan Vasiljković je u martu 2020. godine izašao je iz zatvora u Hrvatskoj, gde je služio kaznu od 13,5 godina zatvora za ratne zločine.

Dragan Banjac