четвртак, мај 23, 2024

Lutovac: Ponižavajući način zakazivanja sednice parlamenta

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. oktobra 2022. (Beta) – Šef poslaničke grupe Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Srbije Zoran Lutovac izjavio je danas da je i za građane i za sam parlament ponižavajući način na koji je hitno zakazana sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Lutovac je novinarima u skupštini rekao da se je hitnost obrazložena time “da se spreče štetne posledice po rad organa i organizacija, imajući u vidu da bi osnivanje nova četiri ministarstava u znatnoj meri doprinelo oblastima u kojima se ta ministarstva obrazuju”

“Ovo je stvarno ponižavajuće za sve građane Srbije, na ovaj način obrazložiti hitnost zasedanja skupštine”, kazao je on, dodajući da hitnim zakazivanjem “izvršna vlast ponižava zakonodavnu”.

Po njegovim rečima, 3. aprila uveče, odmah nakon parlamentarnih izbora, “znalo se ko će biti koalicija na vlasti” i podsetio da je skupština formirana u avgustu, naglašavajući da je i od tada prošlo mnogo vremena.

“Kalkulisalo se sa formiranjem vlade, zato što bi tekli rokovi za ispunjenje obećanja stranim partnerima, a onda navrat-nanos dobijemo hitnu sednicu da raspravljamo o ministarstvima”, istakao je Lutovac. On je naveo da će Srbija sada, sa 25 ministarstava, imati više resora od Nemačke i Švajcarske zajedno, podsećajući da su “ljudi koji su sada na vlasti, dok nisu bili na vlasti, govorili su da će biti najviše 15 ministarstava”.

“Govori se o smanjenju troškova, a povećava se broj ministarstava. To nam govori da ovde nije na umu ušteda, već je u pitanju zadovoljavanje pogađanja političkih aktera, a sve na štetu građana”, ocenio je Lutovac.