недеља, јун 16, 2024

Lutovac: Kosovo vlastima služi za pranje novca

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. juna 2021. (Beta) – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je neodgovorno i nedopustivo da posle toliko godina razgovora s Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopšti da ne zna šta je to kompromisno rešenje za koje se zalaže.

Lutovac je agenciji Beta kazao da je Srpska napredna stranka (SNS) podršku birača dobila na platformi “ne damo Kosovo”, a podršku Zapada na platformi “priznaćemo nezavisno Kosovo”. Na tim suprotstavljenim platformama, kaže Lutovac, Vučić devet godina vlada uzurpurajući sve institucije i kršeći Ustav i zakone, gušeći slobodu govora i opozicionog političkog delovanja, a onda traži podršku svih za kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju. Pri tome, posle toliko godina pregovora s Prištinom, on nelegitimnoj Skupštini i građanima Srbije saopštava da ne zna šta je to kompromisno rešenje za koje se zalaže.

Predsednik demokrata je istakao da Kosovo i cela Srbija ovom reźimu služe za pranje novca. “Vučić je juče u nelegitimnoj Skupštini rekao da Srbija na godišnjem nivou izdvaja za Kosovo i Metohiju 750-800 miliona evra. S obzirom na to da se takva ulaganja ne vide na terenu, a da se to ne može videti ni u finansijskim izveštajima dostupnim javnosti, postavlja se pitanje: da li Kosovo vlastima u Beogradu služi za pranje para?”

On je naveo da su “i kamere u Severnoj Mitrovici, i Beograd na vodi, i briga za Srbe van Srbije – upakovani u paket patriotizma i brige za narod”. Komercijalni patriotizam najdrastičnije se ispoljava na Kosovu. Mi ne znamo gde ide taj silni novac o kojem govori Vučić, ali vidimo siromašne ljude koji napuštaju Kosovo. Velika je nezaposlenost među srpskim življem. Ne ulaže se u podsticaj privatnog biznisa i proizvodnje. Ni tu se ne vide novci o kojima govori predsednik Srbije”, ističe Lutovac.