уторак, мај 28, 2024

LSV: Srbija da zatvori takozvani Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 11. novembra 2022. (Beta) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) tražila je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zatvore takozvani Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, jer, kako su ocenili, “postoji sumnja da je reč o ruskoj obaveštajnoj, pa i vojnoj bazi”.

“Poznato je da su Rusko-srpski centar od samog formiranja pratile kontroverze, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je reč o ruskoj obaveštajnoj, pa i vojnoj bazi. Više puta su evropske institucije reagovale i upozoravale Srbiju na sumnjiv karakter ovog centra”, naveo je u saopštenju portparol LSV Aleksandar Marton.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu (Foto: Beta)

Dodao je da se “sumnja u karakter” Rusko-srpskog humanitarnog centra pojačala od početka ruske agresije na Ukrajinu. “Delatnost Rusije je u Srbiji vidljiva na svakom koraku, pre svega u veoma agresivnoj medijskoj propagandi, ali i politici destabilizacije zemalja u našem regionu”, kazao je Marton.

On je istakao da je Srbija nezavisna država koja je kao glavni spoljnopolitički cilj postavila ukazak u Evropsku uniju, ali je taj put otežan zbog neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU. “Zatvaranje takozvanog humanitarnog centra u Nišu predstavljao bi pozitivan korak i od velikog interesa je za budućnost Srbije”, ocenio je Marton.