понедељак, мај 27, 2024

Borel: Srbi u institucije, Priština da krene u stvaranje ZSO

Slične objave

Podeli

BRISEL, 11. novembra 2022. (Beta) – Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas u Parizu tražio od Beograda i Prištine da “nađu hitno rešenje za sadašnju krizu”.

Naglasio je da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, a da Kosovo mora da svoje poteze oko automobilskih tablica usaglasi s dogovorima iz Dijaloga i neodložno počne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borel je to istakao u saopštenju objavljenom u Briselu, posle odvojenih sastanaka s predsednikom Srbiije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je ukazao da su obaveze iz Dijaloga Beograd-Priština “i dalje na snazi i obavezujuće“.

Visoki predstavnik EU je takođe predočio da, “imajući u vidu rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu”, podvukavši da su Beograd i Priština odgovorni da se to izbegne i uzdrže se od jednostranih akcija i zapaljivih poruka.

Kako stoji u saopštenju, “tekuća geopolitička situacija još više nalaže da se prevaziđu nasleđa prošlosti i krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i ceo region, a to je normalizacija odnosa dve strane kao ključni činilac za njihov napredak na evropskom putu”.

Borel je naveo da će članice EU na idućem sastanku u ponedeljak šefova diplomatija obavestiti o razgovorima s Kurtijem i Vučićem i “dati analizu situacije”.