понедељак, април 22, 2024

LSV: Pre 20 godina usvojeni grb i zastava Vojvodine

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 27. februara 2024. (Beta) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani je podseća da su na današnji dan pre 20 godina usvojeni grb i zastava Vojvodine koji su, kako je navela, od početka “na udaru” onih koji negiraju autonomiju Vojvodine.

“Vojvođanski simboli oslikavaju njen istorijski identitet i tradiciju” – navela je u saopštenju LSV-Vojvođani i konstatovala da, “nažalost, dok u demokratskom svetu i porodice imaju svoje simbole, dotle se i danas grb i zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine negiraju”, da su “simboli Vojvodine od početka na udaru”.

Podsetili su da je pitanje vojvođanskih simbola regulisano zakonom, Ustavom Srbije i Statutom AP Vojvodine, ali “uprkos tome, vojvođanski grb i zastava se često ne nalaze na institucijama i u javnim prostorima lokalnih samouprava u Vojvodini”.

Inspekcijski nadzor poštovanja tih propisa je slab i nije zabaležen slučaj kažnjavanja osobe odgovorne za neisticanje vojvođanskih simbola – piše u saopštenju i navodi da je napad na simbole Vojvodine napad na ustavni i zakonski poredak Srbije.

“Vojvodina, kao istorijska celina, sa svojom tradicijom i načinom života, ispada iz kalupa jednoobraznosti koji dominira Srbijom, pa je i nju potrebno učiniti manje drugačijom i posebnom” – smatra stranka uz ocenu da su “napadi na vojvođanske simbole samo jedan od primera ubijanja vojvođanske autonomije”.

LSV-Vojvođani ocenjuje da centralizacija “guši” Vojvodinu, te je ta pokrajina od jednog od najbogatijih delova Jugoslavije pala ispod proseka Srbije.

“Centralna vlast u Beogradu Vojvođanima već godinama vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije. U budžet Srbije uplatimo do pet dinara, a vrati nam se samo jedan dinar”, piše u LSV-Vojvođana.