среда, мај 29, 2024

Lideri zapadnog Balkana na samitu EU: Rama, Vučić i Kovačevski nezadovoljni Unijom

Slične objave

Podeli

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je na njega vršen pritisak zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ali da on nije došao da opravdava poziciju Srbije. On je naveo da je od početka ruskog napada na Ukrajinu u evropskim medijima objavljeno 2.629 članaka koji navode da Srbija ugrožava ceo region zapadnog Balkana, da ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova.

Upitao je da li je bilo ikakvog izvinjenja zbog tih “izmišljotina” koje su mediji prenosili građanima evropskih zemalja, i rekao da je on samo u obavezi da se ponaša u skladu sa interesima Srbije. “Ja nisam ovde da bih opravdao našu poziciju”, rekao je Vučić.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski učestvovali su na samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu. Govoreći o Samitu, Vučić je rekao da Srbija podržava ideju evropske političke zajednice koju predlaže francuski predsednik Emanuel Makron.

“To je jedini način da se naš glas čuje”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i Albanije Edijem Ramom.

Rama: Nije samo Bugarska problem, već umor EU od proširenja

Premijer Albanije Edi Rama je u Briselu izrazio razočaranje odnosom Unije prema evrointegracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već to što se EU umorila od proširenja. Rama je rekao da Severna Makedonija čeka 17 godina na otavarnje pregovora sa EU o članstvu, a Albanija osam godina.

„Od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto. Priča sa Bugarskom je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome. Ima dosta navoda da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde deluje zdravo“, naveo je Rama.

Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumevanja za Srbiju i da nije dobro da zahteva od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

Rama je kazao da je u Srbiji „realnost potpuno drugačija“ i da je na sastanku sa evropskim liderima „pokušao da objasni“ da 80 odsto građana Srbije podržava ruskog predsednika Putina.

„Srbija je, protivno svim očekivanjima, tri puta podržala zapadne rezolucije, čak je i glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Shvatam zahtev da se traži još više od Srbije, ali ne vidim zašto bi se išlo do tih limita. Srbija nije u pozicji da tako brzo prihvati sve sankcije Rusiji, i to može da dovede do kontraefekata“, naveo je Rama.

Kovačevski: Proširenje EU na Zapadni Balkan je ulaganje u bezbednost Unije

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu proširenje EU na zapadni Balkan treba posmatrati kao ulaganje u bezbednost EU.“Ruska agresija na Ukrajinu je pretnja za sve zemlje u regionu i u tom kontekstu proširenje EU na Zapadni Balkan treba posmatrati kao neophodnost, ali i ulaganje u bezbednost EU“, rekao je Kovačevski.

On je izrazio nezadovoljstvo Severne Makedonije dinamikom procesa pristupanja od početka pregovora. U vezi sa vetom Bugarske na početak pregovora sa Severnom Makedonijom, Kovačevski je rekao da je njegova zemlja kandidat blizu 18 godina i da je situacija sa vetom „udarac za kredibilitet EU“.

„Ono što se sada desilo je ozbiljan problem i ozbiljan udarac za kredibilitet EU… Severna Makedonija i Albanija, ali i region, ne mogu da ostanu zaglavljeni u ovoj situaciji zato što jedna država odbija da se koordiniše i otvori nam evropski put“, naveo je Kovačevski. On je dodao da postupak Bugarske samo otvara prostor za „određene treće strane“ i da je to „izuzetno važno sa geostrateške tačke gledišta“. (N1)