уторак, фебруар 27, 2024

Lideri inicijative Otvoreni Balkan se sastali sa privrednicima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. novembra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov sastali su se danas u Beogradu sa privrednicima iz te tri zemlje u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

“Važan sastanak sa privrednicima, kako da osnažimo inicijativu Otvoreni Balkan da dalje napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo”, napisao je Vučić na Instagramu i dodao da veliko interesovanje privrednika i medija za inicijatvu potvrđuje da je odluka da sarađuju bila ispravna.

Nakon toga, sledi sastanak trojice zvaničnika sa predstavnicima Atlantskog saveta. Zatim sledi sastanak Vučića, Rame i Dimitrova u Palati Srbija, a obraćanje novinarima predviđeno je u 11.30 časova.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koja uključuje Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen. Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Sastanku u Beogradu trebalo je da prisustvuje i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ali je otkazao učešće pošto je zbog poraza na lokalnim izborima podneo ostavku na tu funkciju.