петак, април 12, 2024

Lideri EU pozdravili dogovor u Ohridu i pozvali na njegovu primenu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. marta 2023. (Beta) – Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu i pozvali obe strane da sprovedu svoje obaveze.

Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o Aneksu implementacije Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze“, navodi se u zaključcima koji su usvijili predsednici i premijeri evropskih država sinoć.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, odnosno u toku večere kada se liderima obratio šef evropske diplomatije Žozep Borel koji ih je obavestio o rezultatima susreta u Ohridu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Borel je u ponedeljak o tome obavestio i ministre spoljnih poslova EU nakon čega je novinarima objasnio da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene“, izjavio je Borel na kraju ministarskog sastanka.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.