недеља, мај 19, 2024

Lajčak poziva na uzdržanost, Dačić govori o delikatnom trenutku a Vučić o miru i stabilnosti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. novembra 2022. – Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za zapadni Balkan Miroslav Lajčak objavio je u Tviter poruci da je sinoć imao “dug, težak ali fer razgovor” sa predsedniko Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao “sve na uzdržanost”.

“Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost radi bezbednosti i stabilnosti. Nasilje se mora izbeći”, napisao je jutros Lajčak na Tviteru. “Složili smo se da svi sporazumi u dijalogu moraju da budu podržani i u potpunosti primenjeni”, dodao je on.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je trenutak delikatan jer su nastojanja Prištine da ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu i Metohiji prešla sve granice, dodajući da je “svima jasno da (Aljbin) Kurti želi incidente” ali nema poslednica po njega iz međunarodne zajednice dok Srbija ne dobija ništa za svoju konstruktivnost.

Dačić je naveo da nije pitanje samo preregistacije tablica koju traži Priština. “Priština perfidno pokušava da stavi svuda artribute Kosova očekujući da će Srbija prećutati. Do sad su im ti jednostrani potezi u nekim situacijama  prolazili”, rekao je Dačić.

Predsednik Srbije pak kaže da Beograd ne odustaje od odgovorne politike mira i stabilnosti. On je prethodno, na poziv premijerke Ane Brnabić, prisustvovao sednici Vlade Srbije posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji. “Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi”, napisao je Vučić na Instagramu.

(Beta/D. B.)