уторак, јул 16, 2024

Kurti: Spremamo se da tužimo Srbiju za genocid

Slične objave

Podeli

V. A. R.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u sinoćnem gostovanju u emisiji DESK, izrazio je spremnost da tuže Srbiju za genocid koji se, kako kaže, dogodio na Kosovu.

Kurti je dodao da je to kompleksno i gigantsko pitanje, prenosi RTV KiM. „Genocid nije zločin koji zastareva. Moramo da se pripremimo pre nego što započnemo ovaj proces. Genocid je zaustavila međunarodna zajednica sa NATO-om“, rekao je Kurti za KTV i istakao da je NATO 1999. godine shvatio da se na Kosovu može ponoviti zločin kao u Bosni.

Kosovski premijer je naveo da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno, prema njegovim rečima, ne postoji druga opcija.

„Jedina opcija je da se Severu isključi struja, da ostane bez struje. Ali ovo je još gore, jer bi se priključili na Novi Pazar. A to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako bi se završio. Ali, na kraju, čak i tako ne možemo da nastavimo. Ovo je stanje koje sada traje više od 20 godina. Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu. Zajedno dodatno plaćamo za suverenitet“, rekao je Kurti.

On je naveo i da je na čelu prve Vlade Kosova koja nije učinila niti jedan ustupak prema Srbiji, kao i da se Kosovo nikad nije nalazio u povoljnijoj poziciji prema Srbiji.

Govoreći o slučaju predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljane Stevanović, izjavio je da je to nadležnost Sudskog saveta Kosova, jer se pokazalo da za sada nema isključenja već samo suspenzije.

„Nisam u Sudskom savetu Kosova, nema isključenja, postoji suspenzija. Želim da budem fer, ali nisam na čelu SSK-a. Kosovo je najdemokratskija i prozapadna zemlja na Balkanu. Nije mi poznato učešće komandira policije u Beogradu. Za sada nemam informaciju da će sutra biti protesta u opštinama sa srpskom većinom“, rekao je on.

Kurti je dodao da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, 22. marta u Beogradu.

„Informacije ukazuju na to da na Kosovu postoji deset srpskih ekstremističkih organizacija koje su krajnja desnica i koje propagiraju mržnju, ne samo nacionalnu, već i versku i neguju srednjovekovni duh mističnog pravoslavlja. One su jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi. To su organizacije za koje verujem da, osim što imaju veze sa vladom u Beogradu, mogu da imaju i veze sa ruskim humanitarnim centrom u Nišu“, rekao je Kurti govoreći o mogućnosti da Rusija destabilizuje Kosovo.

Otkrio je da je Kosovo uvećalo broj sednica Saveta bezbednosti. „Bili smo često na sastancima Saveta bezbednosti na kojima vršimo najnovije pripreme kako u pogledu opreme, tako i u pogledu posmatranja i aktivnosti. Takav sastanak imaćemo i sutra. Mi, u pozadini političke i javne sfere, intenzivno se pripremamo da ne bude iznenađenja i da sve institucije i državni organi budu sinhronizovani“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, nakon okupacije Ukrajine, međunarodna zajednica i narodi Balkana neće dozvoliti da se Ukrajina ponovi na Balkanu.

(Danas)