недеља, мај 19, 2024

Kurti: Proces normalizacije odnosa sa Srbijom nije lak

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 22. januara 2024. (Beta) – Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da proces normalizacije odnosa sa Srbijom nije lak, jer Beograd nema ni volje ni želje za to i zatražio od sagovornika da se odvoji proces evrointegracije Kosova od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom.

“Pošto smo mi normalna, demokratska zemlja koja treba da normalizuje odnose sa zemljom koja nije demokratska, već, po oceni najprestižnijih međunarodnih organizacija, vođena kao hibridni režim, ne treba da budemo kažnjeni”, rekao je Kurti, preneo je makdonski portal Fokus (fokus.mk/kurti-srbija-ne-saka-normalizatsija-kosovo-ne-treba-da-se-kaznuva) pozivajući se na  kosovski RTK.

Nije fer, rekao je Kurti, da Kosovo gde je podrška za ulazak u EU 94 odsto, bude talac pitanja normalizacije sa zemljom u kojoj 35 odsto građana želi članstvo u EU i koja, kako je istakao, “zaostaje za Kosovom po vladavini prava, poštovanju ljudi i manjina”.

Kurti je rekao da se dijalog trenutno vodi na nivou glavnih pregovarača i da nema ništa novo o mogućem sastanku na visokom nivou.

“Nemamo trgovinske mere protiv Srbije, imamo mere bezbednosti”, rekao je on i naveo primer tri zaplene na severu Kosova prošle godine. U izjavi novinarima posle sastanka u Skoplju, Kurti je rekao da ukidanja mera bezbednosti neće biti sve dok postoje paravojne grupe. “Svo oružje je proizvedeno u Srbiji i dolazilo je iz Srbije. Zbog pojačanih kontrola, moguće je da neke kompanije nisu toliko zainteresovane za prelazak granice na Kosovo kao što su bile. Nismo spremni da povučemo mere bezbednosti sve dok imamo paravojne grupe”, rekao je Kurti.

Govoreći o sastanku lidera Zapadnog Balkana u Skoplju, naglasio da taj sastanka nema veze sa Otvorenim Balkanom, već sa Evropskom unijom. “Otvoren Balkan nije dovoljno evropski, dok je otvorena Evropa dovoljna za Balkan. Otvoreni Balkan nema pravila i finansiranje EU”, dodao je on.

Kurti je ocenio da je cilj Plana rasta za Zapadni Balkan da se iskoristi slobodno tržište pre ulaska u EU.c​Plan rasta koji je usvojila Evropska komisija, prema njegovim rečima, ima za cilj da regionu ponudi da iskoristi prednosti jedinstvenog pristupnog tržišta. “Plan povećava brzinu reformi i približavanja Kosova i EU. Na sadašnjem nivou privrednog rasta, bruto proizvod je između 30 i 50 odsto proseka EU. Plan rasta EU može ga povećati za 10 odsto”, rekao je Kurti.