среда, фебруар 28, 2024

Krivokapić: Ustoličenje mitropolita dobilo nepoželjne tendecije

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 24. avgusta 2021. (Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je danas, komentarišući navode da postoji mogućnost da se ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija ne održi u Cetinjskom manastiru, da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost.

On je novinarima u Nikšiću rekao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. “Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore. Mera našeg života je poštovanje jedni drugih i života zajedno. Mi nemamo drugog prostora. Možda neko ima, ali ja nemam rezevnu varijantu. Moja varijanta je Crna Gora. Svaki put kada se ujutro probudim prva pomisao mi je Crna Gora. Nije mi pomisao moja porodica, nego Crna Gora i sve porodice u njoj”, kazao je Krivokapić.

Premijer je rekao da je problem oko ustoličenje mitropolita Joanikija dobio tendecije koje su nepoželjne. Reč je, kako je kazao, o jednom od većih dogadjaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika – bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalnih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.

Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da će odluku o tome gde će biti ustoličen mitropolit Joanikije, na Cetinju ili u Podgorici, doneti Veće za nacionalnu bezbednost i Savet bezbednosti koji čine predsednik Skupštine Aleksa Bečić, predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsednik države Milo Đukanović.

“Ta odluka će biti donesena krajem avgusta ili početkom septembra u vidu smernica i zaključaka koji će biti predočeni mitropolitu Joanikiju i da tek tad možemo očekivati da li će ono biti na Cetinju ili Podgorici”, kazao je Krivokapić.