уторак, мај 28, 2024

Košar: Francuska podržava brzi ulazak Srbije u EU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18 juna 2022. – Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je da Francuska u potpunosti podržava brzi ulazak Srbije u Evropsku uniju i ulazak celog zapadnog Balkana.

Košar je u razgovoru za Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans – EWB) rekao da se Francuskoj pogrešno pripisuje skepticizam prema proširenju zbog njene želje da reformiše evropske instuticije, ali da se ti procesi vode paralelno.

On je istakao da, prema proceni Francuske, kriterijumi za pridruživanje EU ne treba da se revidiraju tako što će se ublažavati zato što su efikasne reforme u oblasti vladavine prava neophodne kako bi nezavisni pravosudni sistem, sloboda medija, transparentna poslovna klima i politički pluralizam bili zagarantovani.

Govoreći o „evropskoj političkoj zajednici, koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron, Košar je rekao da ona „ni na koji način nije alternativa članstvu u EU“.

Upitan o prijavi Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Košar je ukazao da Francuska priznaje nezavisnost Kosova i da smatra da ono može da teži članstvu u toj organizaciji, ali da je prioritet ponovno uspostavljanje dijaloga Beograda i Prištine i da obe strane treba da se posvete dijalogu i uzdrže od unilateralnih akcija.

Govoreći o ratu u Ukrajini Košar je naglasio da EU poziva na jedinstven stav prema Moskvi, posebno kroz usklađivanje država koje teže da se priključe EU, kao što je Srbija.