среда, април 17, 2024

Komšić i Bećirović kod Zelenskog

Slične objave

Podeli

Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas su se u Kijevu sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Podsjetimo, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH doputovali su u srijedu u službenu posjetu Ukrajini. Oni su u srijedu ujutro, 23. augusta, u mjestu Buču pored Kijeva stigli noćnim vozom iz Poljske, a već jutros su položili cvijeće i odali počast civilnim žrtvama ruske agresije.

Prema najavama, Komšić i Bećirović tokom boravka u Ukrajini razgovarat će s najvišim zvaničnicima, a prisustvovati će međunarodnoj konferenciji Krimska platforma. Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata čime je ponovo poslana snažna podrška Bosne i Hercegovine ukrajinskom narodu koji trpi posljedice ruske agresije.

U četvrtak, 24. augusta, će biti 18 mjeseci od agresije Rusije na Ukrajinu, na isti datum kada Ukrajina slavi svoju nezavisnost. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, objavio je informaciju o sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem te se zahvalio za finansijsku podršku i pridruživanje sankcijama Europskoj uniji protiv Rusije.

Volodimir Zelenski se zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji. “Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, koji su došli u posjetu našoj zemlji radi sudjelovanja na trećem samitu međunarodne Krimske platforme”, naveli su na oficijalnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Zelenski je na oficijalnoj Instagram stranici objavio i snimak susreta sa liderima iz Bosne i Hercegovine, koji je dobio za kratko vrijeme više od 10.000 lajkova.

Radiosarajevo.ba