среда, мај 29, 2024

Kad mogu ratni zločinci zašto ne bi mogli višestruki silovatelji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. septembra 2022. – Intervju sa silovateljem, koji je ovo zlodelo ponovio više puta i zbog čega je osuđivan, dokaz je da novinarstvo u Srbiji doseže ne do dna, nego ispod dna.

Informer je jedan od privida medija koji su perjanice takvog srozavanja i koji doprinose da se zlo relativizuje, postane prihvatljivo, da bude zabavno, golica maštu i, naravno, donosi zaradu.

„Takvi intevjui se objavljuju i u svetu“ kaže glavni i neodgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, zanemarujući važniju isinu da se u svim načinima obrazovanja za rad u novinarstvu insistira na tome da su ovakvi primeri nehumanog senzacionalizma, komercijalizacije nečije nesreće, patnje i poniženja, neprihvatljivi, da se suzbijaju medijskom regulacijom i samoregulacijom i da, kada se i dogode, izazivaju reakciju civilizovanog sveta.

Informer i slične medijske nepodopštine i jeste test civilizovanosti. Nije isto društvo koje takve medije ima i koje ih nema. Ovakav primer dokazuje još jednu činjenicu: možeš da objavljuješ sve, ako se ne osećaš ugroženim, ako si za zakone i kodekse nedodirljiv, ako imaš iza sebe moć koja te podržava i održava. Takva moć je jedino vlast i to nije tajna, već okolnost koja tera publiku, čitaoce, gledaoce, građane na naviknutost da im se sa novinskih stranica i televizijskih ekrana obraćaju kriminalci, ratni zločinci, nasilnici, silovatelji. Oni postaju neizbežne pojave, zvezede programa, primeri na koje će se, posle tolike promocije i ponavljanja, neko sasvim sigurno i ugledati.

Građanski demokratski forum ne prihvata niti podržava društveno stanje u kome se zlo predstavlja kao dobro, u kome se društvene norme i vrednosti srozavaju na najniži nivo, a svako ljudsko biće oseća bespomoćno i nezaštićeno. Svako bi trebalo da zamisli sebe i svoje najbliže u okolnostima u kojima je sam, ugrožen i nemoćan i da prema tome gradi stavove prema ovakvim pojavama, stoji u saopštenju predsednika GDF Zorana Vuletića.

D. B.