недеља, мај 26, 2024

Jeremić: Vučić u vojnom smislu ne sme ni prstom da mrdne

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. novembra 2022. (Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo cirkus sa podizanjem aviona na dronove da bi širio strah od rata i time skrenuo pažnju javnosti sa ogromnih poskupljenja, ali i da bi sakrio pljačku i veze vrha režima sa organizovanim kriminalom.

Jeremić je za zrenjaninsku televiziju KTV rekao da Vučić u vojnom smislu “ne sme ni prstom da mrdne”. “On to veoma dobro zna, a građane vara i prikazuje situaciju kao da će sutra izbiti rat na Kosovu i Metohiji, kako bi oni, kada sutra ne izbije rat, rekli ‘svaka čast mudrom predsedniku, izbegao je sukob’. To je vrhunski neodgovorno jer se igra vatrom verujući da može da kontroliše sve kao u studiju televizije Pink, ali bi u realnosti stvari jednom mogle da se otrgnu kontroli”, naveo je Jeremić.

Ocenio je da Srbija mora “jasno da kaže” šta je njen cilj u pregovorima o Kosovu, što bi, po njegovim rečima, trebalo da bude puna reintegracija u ustavno-pravni poredak Srbije.

“Vlast u Beogradu nema čvrst pregovarački stav, kod njih je sve moguće i na kraju daju sve što se od njih traži, ali stalno dolivaju ulje na vatru i podižu tenzije u narodu. Mora se raditi potpuno obrnuto – imati čvrst pregovarački stav, a nastupati mirno. Pogotovo zato što su albanske crvene linije jasne, puna nezavisnost i ništa manje od toga”, rekao je Jeremić.

On je naveo da su u novoj Vladi Srbije važni Ivica Dačić, “jer bez SPS-a ne bi bilo vladajuće većine”, i Siniša Mali kao “finansijski direktor i glavni knjigovodja mafije”, dok drugi, kako je rekao, ne zavređuju posebno detaljnu analizu.

“Ako probaju da vrate projekat Jadar kompanije Rio Tinto i pokušaju da učine bilo koji korak čija će posledica biti nepovratno uništavanje životne sredine u bilo kojem delu Srbije, to nećemo dozvoliti i oko toga nema kompromisa”, rekao je predsednik Narodne stranke.

Ocenio je da čak i ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova i “razmontirala” dejtonsku Republiku Srpsku, ne bi na evropskom putu postigla apsolutno ništa što ne postiže danas, jer u EU “nema nikakvih ozbiljnih namera za integraciju Zapadnog Balkana u doglednoj budućnosti”. “Potapšali bi nas po ramenu kao što su potapšali Severnu Makedoniju, koju je potom na evropskom putu blokirala navodno Bugarska. U našem slučaju to bi uradila Hrvatska, a onda bi u Briselu svi glumili da čupaju kosu jer ne mogu da ubede Hrvate da od toga odustanu”, rekao je Jeremić.

Dodao je da EU danas “ne bi primila ni Norvešku i Švajcarsku kada bi one to tražile”, i da neće primiti nijednog novog člana dok ne bude promenjen sistem glasanja po kojem se u Uniji o svemu odlučuje konsenzusom, što znači da male države imaju pravo veta.

“U Briselu, Parizu i Berlinu razmišljaju na sledeći način: ‘Pogledajte šta nam rade Mađari, zamislite šta bi nam tek radili Srbi ili Bosanci. U Srbiji svako malo na vlast dođe ludak, nema šanse takvoj državi dati pravo veta u odlučivanju”, naveo je Jeremić.