субота, април 20, 2024

Jeremić (NS): Manjina pobegla od fer izbora u stranci

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. avgusta 2023. (Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je manjina okupljena oko Miroslava Aleksića i Borislava Novakovića pobegla od fer i demokratskih unutarstranačkih izbora i da je to znak slabosti i nepoštovanja institucija i temeljnih vrednosti na kojima je stranka zasnovana, a to su demokratski principi i zaštita nacionalnih interesa.

“Nije bilo ličnog sukoba Aleksića i mene, nego je manjina otišla zbog neslaganja sa jasnom politikom Narodne stranke o kojoj ne može biti kompromisa, a to je odbijanje ‘francusko-nemačkog’ sporazuma za nezavisnost Kosova i odbijanjem da Srbija postane članica EU ako sprovođenje tog sporazuma i formalno postane uslov za članstvo”, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da su trvenja u Narodnoj stranci nastala zbog krupnih političkih razlika čija se kulminacija dogodila kada je stranka odlučila da se pokrene akcija prikupljanja potpisa za referendum o odbacivanju “francusko-nemačkog” sporazuma, jer se tada pokazalo da deo rukovodstva stranke nije smatrao da bi to trebalo da bude prioritet.

“To je manjina u Predsedništvu Narodne stranke koja je juče napustila stranku”, rekao je Jeremić, i dodao da se “dojučerašnjim saborcima nije svideo ni stav” da bi Srbija trebalo da se protivi vojnim intervencijama koje nije odobrio Savet bezbednosti (SB) UN i da ne bi trebalo da jednostrano uvodi sankcije drugim državama ako ih nije odobrio SB UN.