четвртак, јул 25, 2024

I Slovenija priznala Palestinu

Slične objave

Podeli

LUBLJANA, 30. maja 2024. (Beta) – Vlada Slovenije je danas donela odluku da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu i uputila je parlamentu na potvrdu, izjavio je premijer Robert Golob.

Golob je posle sednice vlade rekao da je rešenje po modelu dve države – Izraela i Palestine, način da se postigne mir i da odluka njegovog kabineta nije uperena ni protiv koga.

Predsednica slovenačkog parlamenta Urška Klakočar Zupančič najavila je da će Državni zbor u utorak raspravljati o odluci vlade da prizna palestinsku državu, prenosi agencija STA. Tu odluku prvo mora da razmotri spoljnopolitički odbor Državnog zbora, koji će se sastati u ponedeljak.

Ako parlament potvrdi odluku vlade, time će biti završen proces slovenačkog priznavanja palestinske države.

Bivši slovenački premijer Janez Janša, predsednik nacionalističke Slovenačke demokratske stranke, kritikovao je vladu zbog odluke da prizna Palestinu 10 dana pre izbora za Evropski parlament, optuživši je za “eksploataciju mrtve palestinske dece u političke svrhe”.

Palestinu su ove nedelje priznale Španija, Irska i Norveška, čime su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su to ranije učinile. Ako Državni zbor potvrdi odluku vlade, Slovenija će postati deseta od 27 članica EU koje su priznale Palestinu.