петак, јул 12, 2024

Nemačka vlada dozvoljava Ukrajini da koristi njeno oružje

Slične objave

Podeli

KIJEV, 31. maja 2024. (Beta-AP) – Nemačka Vlada odobrila je Ukrajini da koristi oružje koje joj isporučuje za napade na ciljeve u Rusiji.

U saopštenju Vlade se navodi da je Rusija poslednjih nedelja pripremala, koordinisala i izvela napade na severoistočni ukrajinski region Harkova, posebno iz oblasti koje se nalaze iznad granice sa Rusijom.

“Zajedno smo uvereni da Ukrajina ima pravo da se brani od ovih napada. Za to može da koristi i oružje koje je isporučeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama, uključujući i ono koje smo mi već isporučili”, navodi se u saopštenju.

Pojačani ruski napadi u Harkovu doveli su do promene politike među zapadnim liderima. Veća i bolje opremljena ruska vojska koristi ukrajinski nedostatak oružja i municije nakon dužeg odlaganja američke vojne pomoći.

Neadekvatna vojna proizvodnja zapadne Evrope takođe je usporila ključne isporuke pomoći Ukrajini. Američki predsednik Džozef Bajden dao je zeleno svetlo Ukrajini da pod određenim uslovima gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, u oblasti Harkova.

Juče je Danska dozvolila Ukrajini da gađa Rusiju lovcima F-16 dok je pre dva dana na promenu politike pozvao i Francuski predsednik Emanuel Makron sledeći primer Češkog premijera.