петак, јул 19, 2024

Hil: U Srbiji ne prevladava prorusko razmišljanje

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. marta 2024. (Beta) – Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da ne misli da u Srbiji prevladava prorusko razmišljanje da je vidi kao državu koja je donela odluku da bude deo Evropske unije.

Hil je u intervjuu za Euronjuz (Euronews) izjavio da Srbija mora jasno da pokaže da to što donosi različite odnose sa zemljama nešto što će biti korisno Evropskoj uniji. “Ljudi moraju da razumeju istorijsku pozadinu i da Srbija ima različite odnose sa državama i da sa tim razlikama može da bude dobra članica EU. Ali sve mora da ide brže i ne može se očekivati da građani mogu da čekaju 17 godina i ne budu frustrirani”, kazao je Hil.

On je dodao da postoji znatno više stvari oko kojih se Srbija i SAD slažu nego onih oko kojih se ne slažu i da mora da se radi dalje na toj saradnji i da odnosi dve države ne smeju zavisiti od trećih strana.

Ambasador SAD je dodao da bi želeo da su Srbija i Kosovo napravile korake napred ka normalizaciji odnosa i da je odluka Centralne banke Kosova da ukine dinar stvorila veliki problem na tom putu.

“Ono što je pozitivno je to što su svi shvatili da taj problem mora da se reši. Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je na Kosovu poslao jasne i oštre poruke kosovskom rukovodstvu”, kazao je Hil i dodao da je fundamentalno pitanje koje se mora rešiti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

1 KOMENTAR

Comments are closed.