петак, јул 19, 2024

Hil: Ohridski sporazum ne podrazumeva da Srbija prizna Kosovo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. februara 2024. (Beta) – Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Ohridski sporazum ne podrazumeva priznanje, već normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Hil je za portal Bujanovačke rekao da je Srbija ispunila dobar deo tog sporazuma, a ono najvažnije što je ostalo je da se nađe način pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama.

Na drugoj strani, kako je naglasio ambasador, Srbija ima pravo na Zajednicu srpskih opština (ZSO).  “Na Kosovu ZSO vide kao neku vrstu Republike Srpske u BIH, ali ZSO nema nikakvu sličnost s Bosnom i Hercegovinom. Međutim, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na izvrtanje činjenica. Srbiji i Srbima na Kosovu najpre je stalo do obrazovanja i zdravstva i kroz ZSO imaju pravo na to”, kazao je Hil.

Naglasio je da je smisao Ohridskog sporazuma “normalizacija odnosa Kosova i Srbije”. “Da ljudi, dok prelaze kontrolne punktove na graničnim prelazima ne razmišljaju o politici, već o povećanju kvaliteta svog života”, naveo je on.

Naglasio je da veruje u normalizaciju jer, kako je kazao, “sve je izvodljivo ako ljudi žele da razgovaraju”. Ambasador Hil je danas posetio redakciju Bujanovačkih gde se upoznao s uslovima u kojima radi taj portal.