недеља, април 14, 2024

Urednica Kosseva: Kako je dogovoren mehanizam o saradnji kosovske i srpske centralne banke

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. februara 2024. (Beta) – Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenila je da poslednja odluka vlasti u Prištini o ukidanju dinara na Kosovu predstavlja deo implementacije evropskog plana i da je sve deo sporazuma iz Brisela.

Ona je na televiziji N1 ocenila da ova odluka Prištine nije bila iznenađenje i pozvala vlasti u Beogradu da odgovori na najvažnija pitanje-da li je sve ovo već dogovoreno u Briselu prošle godine.

“Volela bih da postavim pitanje predsedniku Vučiću, da li je dogovoren i kako je dogovoren mehanizam o saradnji dve centralne banke, Kosova i Srbije? Važno je čuti i Brisel, da odgovori na pitanje kako se brzo sprovode ove odluke? Kako se na terenu prilično brzo odvija transformacija svega u kosovske institucije, pretpostavljam da će i prilično brzo uspostaviti i mehanizam dve banke”, istakla je Lazarević.

Ona ukidanje dinara kao oblik plaćanja na Kosovu vidi kao političku i monetarnu meru Prištine. “Partneri sa kojima oni razgovaraju priznaju kosovsku nezavisnost i podržavaju jednu valutu na Kosovu. To je evro, iako, naglašavam, evro nije zvanično uvedena valuta, ali se koristi”, rekla je Lazarević.

Govoreći o tome kako će se ta odluka reflektovati na građane srpske nacionalnosti, ona je rekla da su se zaposleni u državnim firmama još prošle godine “ohrabrivali” da svi oni koji imaju račune u Komercijalnoj banci, prenesu svoje račune u Poštansku štedionicu.

“Prema dogovoru iz Brisela, naročito kada se govori o Zajednici srpskih opština, treba da postoji jedna finansijska institucija, i ‘tipovalo’ se da će to biti Poštanska štedionica”, objasnila je sagovornica N1.

Ona je navela da je svima onima koji pažljivo prate dešavanja na Kosovu bilo jasno da će prištinske vlasti započeti promene nakon događaja u Banjskoj.

Lazarević je navela da su postojala saznanja da se u Briselu razgovaralo o ukidanju srpskih finansijskih institucija i da je obaveza bila da Beograd do decembra radi na povlačenju dinara.